Gorbacsov megnézi a Csernobil-sorozatot

2019-06-01 09:41:00 Kail

hírkép

Az HBO-nak a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófájáról készített sorozata kivívta a szakma elismerését, bár a történészek találtak benne pontatlanságokat. Mihail Gorbacsov állt a katasztrófa idején a Szovjetunió élén.



Ezért a Govorit Moszkva /Moszkva beszél/ rádióállomás megkérdezte a veterán politikust: látta-e az HBO sorozatát? "Még nem, de meg fogom nézni"- válaszolta a 87 éves Gorbacsov.

A katasztrófa idején Gorbacsov még viszonylag új vezetője volt a Szovjetuniónak, ahol még uralkodtak a régi reflexek. A helyi vezetők el akarták titkolni a világ elől a katasztrófát, annál is inkább, mert az május elseje előtt történt. Akkor pedig hagyományosan nagy felvonulással köszöntötték a munkásosztály ünnepét.

A sugárveszélyről a felvonulókat nem is tájékoztatták és ennek sok polgár számára végzetes következménye lett. A sugárzás még külföldön is veszélyt jelentett. A külföldi tiltakozás hatására a Szovjetunió végül is felvállalta a katasztrófát, melynek legsúlyosabb következményeit önfeláldozó katonák és tűzoltók hárították el. Csernobil környéke ma is lezárt övezet, mert a sugárzás hosszú évekre lehetetlenné teszi ott az emberi életet Ukrajnában.