Reggeli a Föld körül

2019-06-06 09:17:00 Kail

hírkép

A nap első étkezése földrészenként is ezerféle, akárcsak a kultúrák.



Van, ahol édeset, van, ahol sósat, van, ahol kiadósat, van, ahol keveset esznek reggelire. Országonként eltérő a nap első étkezése, amit az utazás során mindenképpen érdemes kipróbálni, hiszen a különbözőségek miatt ugyanolyan izgalmas élmény lehet, mint egy vacsora egy helyi étteremben.

Izland

Az izlandiak élen járnak az egészséges étkezésben, ami a reggelijükben is megmutatkozik. Általában otthon reggeliznek zabkását, amit ők hafragrauturnak hívnak. Tetejére egy kevés barna cukrot, mazsolát vagy vajat tesznek. A másik népszerű reggeli a skyr, ami a görög joghurt izlandi verziója.

Bolívia

Ha Bolíviában járunk, kihagyhatatlan az empanadas, ami nem más, mint hússal és zöldségekkel töltött tésztabatyu. Ezt más dél-amerikai országokban is előszeretettel fogyasztják, tölteléknek csirkehúst, marhahúst, sajtot és különféle zöldségeket használnak.

Irán

Az egyik népszerű étel, amit reggelire is fogyasztanak Iránban, a halim. Ezt három különböző lencséből és húsokból készítik, és naan kenyérrel fogyasztják. Omlett is gyakran kerül az asztalra reggelire, ennek iráni verzióját paprikával és paradicsommal dobják fel.

Franciaország

Egy jó könnyű croissant, akár üresen, akár töltve a tökéletes reggeli Franciaországban. A népszerű péktermék a világot is meghódította, így Európa legtöbb országában és a tengerentúlon is szívesen választják ezt a nap első fogásának.

Japán

Egy tipikus japán reggeli elég szokatlan lehet a magyar gyomornak, ugyanis rizst, miso levest, fermentált szójababot, grillezett halat és zöldséget, salátát is tartalmazhat.

Etiópia

Az etiópok zabkásája, a kinche búzatörektől, vagyis bulgurból készül és fűszeres vajjal ízesítik. Nagyon tápláló és olcsó étel és könnyű elkészíteni is. Csak tejben vagy vízben meg kell főzni a bulgurt és már kész is!

A videón más országok reggeli/kalandjait is láthatja.