Örökre velünk maradhatnak

2019-06-28 12:08:00 Ujvári

hírkép

Nyakában hordhatja akár halott kutyáját is, ugyanis egy japán cég azt ígéri, hogy tenyésztett gyöngyöt készít az állatok maradványaiból - számolt be róla a Globoport.



A házi kedvencek elvesztése megrázó élmény, az emlékek felidézése viszont sok vidám pillanatot okoz a gazdiknak az állatok halála után is. A családtagként szeretett állatokról többféleképpen lehet megemlékezni: vannak, akik magukra tetováltatják a kutyájuk képét, mások a hamvaikat  otthonukban őrzik. Egy új technológiának köszönhetően pedig hamarosan akár ékszerként is mindig gazdájával lehet az elhunyt háziállat.

A Nagaszaki székhelyű WBE cég kifejlesztett egy módszert, amivel tenyésztett gyönggyé tudják alakítani a csontból kinyert sejteket. Egy év kell a folyamathoz, aminek végeredménye a különleges gyöngy. Ennek viszont jól megkérik az árát: több mint 1 millió forintot. A módszer feltalálóját saját kutyájának a halála ihlette meg, ezért a projektet Rannek nevezte el, jack russel terrierje után. “Minden egyes gyöngynek megvan a saját karaktere, ahogy az én kutyámnak, Rannek is megvolt. Ő most már egy különleges kincs” – mondta a professzor a japán Yomiuri Shimbun újságnak. A csont sejtjeiből tenyésztett gyöngy nem az egyetlen bizarr szolgáltatás a házi kedvenceiket gyászolóknak. Egy koreai cég például klónozást kínál a gazdiknak, amivel azt az érzést kelthetik, hogy szeretett kutyájuk örökké velük van.