Pénz a gazdáknak

2011-03-24 13:03:00 V.J.

hírkép

Nincs fontosabb egy mezőgazdasági vállalkozás számára, mint a kiszámítható pénzügyi háttér. Az időjárás kiszámíthatatlansága mellett a piaci mozgások is megnehezítik a gazdák életét. Hitelhez és támogatáshoz jutni létkérdés.



A mezőgazdasági vállalkozásoknak nyújthatnak segítséget az OTP Bank által kialakított agrár számlacsomagok. A folyószámla hiteleken túl a legtöbbször a mezőgazdasági támogatások igénybevételekor jelent hatalmas előnyt egy jól működő finanszírozás.

A területalapú támogatások előfinanszírozására szolgáló konstrukció keretében minimum ötszázezer forintos hitelhez juthat az agrárvállakózó, melynek biztosítékául a támogatások fogadására szolgáló regisztrációs számla szolgál, vagy más banknál vezetett pénzforgalmi bankszámlára vonatkozó felhatalmazó levélen alapuló beszedési megbízás.

A konstrukció előnye, hogy szabadon felhasználható és a hitel igénybevételéhez nem kell OTP banki számlamúlt sem. Fedezetként bevonható az Agrár-Vállalkozás Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezessége is.

A vállalkozás fejlesztését és bővítését segíti a Birtokfejlesztési hitel, melyet őstermelők, családi gazdálkodók, mezőgazdasági kistermelők és egyéni vállalkozók igényelhetnek termőföld vásárlásához. A szerződések futamideje alatt az ügyleti kamat 50%-a állami kamattámogatás formájában visszaigényelhető. Az sem utolsó előny, hogy fedezetként a megvásárolt termőföld mellett más ingatlan is bevonható.