Nagyon otthon voltak nemzetismeretben is

2019-09-19 18:27:00 Kail

hírkép

Első lett a Figo csapat, második a Nyelvvetemültek, a harmadik helyen pedig a Szétpattanó golyócskák végeztek. Harmadszor tartott nyelvhelyességi versenyt székelyudvarhelyi középiskolásoknak a Magyar Nyelvőr Alapítvány.



Voltak kérdések nyelvtanról, nyelvhelyességről, nyelvi furcsaságokról, sőt még a magyar történelemről is. A 12 osztályos Tamási Áron Gimnázium 7. osztályosai mérték össze a tudásukat. Lenyűgöző volt a felkészültségük nyelv- és nemzetismeretből - mondja dr. Keszi István, aki a székelyföldi Magyar Nyelvőr Napon képviselte a Magyar Nyelvőr Alapítványt. A vetélkedőt a középiskolások kedvencével, a Középsuli internetes sorozat egyik főszereplőjével, Garai Bendegúzzal együtt vezette.

A kis csapat nem érkezett üres kézzel Budapestről Székelyudvarhelyre: félezer könyvet vittek magukkal a csomagtartóban. Ez egyébként a Magyar Nyelvőr Alapítvány három fő tevékenységi területének egyike. De amellett, hogy könyvadományokat gyűjtenek és adnak át, illetve olyan rendezvényeket és kiadványokat támogatnak, melyek a magyar nyelv ápolását és megőrzését szolgálják, évről évre átadják a Magyar Nyelvőr díjat is a Parlamentben azoknak, akik a legtöbbet tették a magyar nyelv ápolásáért a határokon innen és túl. Ez egyébként a legjelentősebb ilyen szakmai díj ma Magyarországon.