Neked mi lóg a konyhádban?

2019-09-26 14:26:00 Kail

hírkép

A 13. századi olasz festőnek mindössze 11 mesterművet tulajdonítanak. Ezek közül az egyik az idős nőnél a főzőlap felett lógott a falon.




Egy francia nyugdíjassal olyan dolog történt, amire álmában sem gondolt: a Compiegne-i otthonának konyháját díszítő festményről - melyről azt hitte, hogy egy görög ikon -, kiderült, hogy több, mint 6 millió eurót érő, elveszettnek hitt mestermű. A Cimabue - azaz eredeti nevén Cenni di Pepo - olasz festő és mozaikművésznek tulajdonított 25.8 x 20.3 centiméteres kép 1280-ban készülhetett, és része annak a sorozatnak, amit a művész Krisztus keresztre feszítésének jeleneteit ábrázolja. A nő nem emlékszik, hogyan került hozzá a festmény, melyet hamarosan árverésre bocsátanak. Ritkaságának és tökéletes állapotának köszönhetően rekordáron kelhet el a szakértők szerint.

Cimabue az utolsó olyan itáliai festő volt, aki követte a bizánci hagyományokat és a késő gótikus festészet egyik legnagyobb művészeként tartják számon. Kortársai rendkívül nagyra becsülték, még Dante is megemlíti az Isteni színjátékban az itáliai művészt. Mindössze 11 festménye ismert. A sorozat egy darabját a londoni Nemzeti Galériában őrzik, és New Yorkban, a Frick Collection-ben is van egy képe. A francia nyugdíjas konyhájában, a főzőlap felett lógó kép lesz az első, melyet aukcióra bocsátanak Cimabue művei közül az Acteon aukciós házban, Senlisben - írja az AFP.