Gőzerővel készül 2020-ra Rijeka

2019-10-05 13:48:00 Kail

hírkép

A Kvarner-öbölben fekvő Rijeka mindig is kozmopolita város volt, sokszínűségét az itáliai, a horvát, a szlovén, a magyar és az osztrák kultúra egyaránt alakította. A város fontos évre készül: 2020-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz.



Rijeka vezetői az elmúlt években sokat tettek azért, hogy Horvátország harmadik legnépesebb települése művészeti és kulturális centrummá alakuljon.

Belvárosában ma már sorra nyílnak a művészeti szalonok, galériák, koncerttermek és a környék gazdag múltját bemutató múzeumok, amik a helyi közönség mellett rengeteg turistát is vonzanak.

Rijeka történelmi emlékeknek és a kortárs zenei, művészeti életnek is izgalmas színhelye. Új művészeti terei, trendi éttermei, bárjai egyre több látogatót vonzanak. A történelmi látnivalók egyike a nyüzsgő központi piac, ahol helyi finomságok közül válogathatunk. Az óvárosban találjuk a sárgára festett, 15. századi emblematikus városi tornyot, amely kedvelt találkozóhely, de érdemes felkeresni a középkori eredetű „ferdetornyot" is, amely a talaj süllyedése miatt megrogyott, és fala 40 cm-rel tér el a függőlegestől.

Rijeka főutcája, a sétálóövezetté alakított Korzó lényegében a város és a közösségi élet központja, amely számtalan üzletet, éttermet és kávézót kínál.

Mivel a Korzó párhuzamosan fut a tengerparttal, minden keresztutcájából fantasztikus kilátás nyílik az Adriai-tengerre.

A kikötővárosban számos érdekes múzeum mutatja be a környék kultúráját és történelmét – a kiállításokat pedig úgy állították össze, hogy a gyermekes családoknak is élményt jelentsenek.

A városközpontban található a Peek & Poke technológiai múzeum régi asztali számítógépekkel, nagy billentyűzetekkel és klasszikus kézi videójátékokkal várja a kicsiket és nagyokat. A látogatók kipróbálhatják a legrégebbi típusú játékkonzolokat és számítógépeket is.

Szintén az egész családnak izgalmas programot kínál a Természettudományi Múzeum, amely az Adria térségének geológiáját, növényvilágát és tengeri élőlényeit mutatja be, botanikus kertjében pedig több mint kétezer őshonos növényfaj található.

Érdemes megnézni a Tengerészeti és Történeti Múzeum kiállításait is, amelyek egyrészt Rijeka és a Kvarner régió történelmét és kultúráját ismertetik meg az őskortól a modern időkig, másrészt komoly gyűjteményt vonultatnak fel tengerészeti eszközökből.

A város központjától 2 kilométerre, a Rijekát átszelő Rječina folyótól délre emelkedő magaslaton fekszik Trsat vára, s mellette a Csodatévő Szűzanya temploma, amely a középkor óta zarándokhely.

Már az ókori időkben is fontos stratégiai pont volt ez a dombtető, innen figyelték a Dalmáciába tartó karavánokat. A mai is látható várat a Frangepánok építették a 13. században; az erődítmény délnyugati sarkában áll a legrégebbi részének tartott Frangepán-torony.

A magyar történelemhez is több szálon kötődő erődítmény az I. és a II. világháborúban katonai bázis volt. Ma elsősorban az innen nyíló panoráma miatt keresik fel a turisták.

A Horvát Nemzeti Színház Ivan Zajc zeneszerző-karmesterről elnevezett helyi épülete neoreneszánsz–neobarokk stílusban épült az 1880-as években. Nézőtere historikus, mennyezeti freskóit részben az akkor még ismeretlen fiatal osztrák festő, Gustav Klimt festette. Az épület ma is színházi, opera- és balettelőadásoknak ad otthont, de a színház társulata a Korzónvagy a Kvarner-öböl strandjain felállított szabadtéri színpadokon is rendszeresen fellép.

A 2020-as rendezvénysorozat egyik legfontosabb projektje az egykori jugoszláv elnök, Joszip Broz Tito Tito régi hajója, a Galeb (Sirály) felújítása és korszerű múzeummá alakítása. A Genovában épített Galebet eredetileg banánszállító hajóként használták. 1944-ben elsüllyedt, majd 1952-ben helyreállították. A jelenleg is múzeumként működő Galeb a teljes felújítás után már nemcsak Titót, hanem Jugoszlávia 20. századi történetét, az Adriát és Rijekát is bemutatja majd. A modern múzeumhajó 2020-ban számos izgalmas kulturális rendezvény helyszíne lesz.

forrás: turizmus.com