Zöld ötcsillagos úti cél: Szlovénia

2019-10-29 09:46:00 Kail

hírkép

Ötcsillagos turisztikai célpontként ajánlotta magát Szlovénia hagyományos budapesti workshopján. Az eseményen Marjan Šarec szlovén miniszterelnök mondott köszöntőt.



A szlovén kormányfő magyar kollégájával, Orbán Viktor tartott első hivatalos találkozója előtt mondott beszédet a turisztikai rendezvényen. Kiemelte: örül, hogy Szlovéniát zöld desztinációként ismerik a magyar turisták, olyan országként, amely a tömegturizmussal ellentétben nyugalmat és pihenést kínál. Tavaly 24%-kal több magyar turista járt ott, mint egy évvel korábban, és reméli, hogy a két ország közötti együttműködés idegenforgalmi és egyéb területeken is tovább erősödik - mondta a miniszterelnök.

Az idegenforgalmi szakmának szóló rendezvényen egyedi, ötcsillagos élményt nyújtó országként mutatták be Szlovéniát. A szlovén GDP 13 százaléka származik idegenforgalomból, 2018-ban 6 millió turista 15,6 millió vendégéjszakát töltött az országban. ​Ebből 180 000 volt a magyar, több mint 484 000 vendégéjszakával, ami az egy évvel korábbihoz képest 24, illetve 30%-os növekedést jelent. Idén is kiemelkedő szám várható, az év első nyolc hónapjában már több mint 150 000 magyar turistát regisztráltak a szlovén szálláshelyeken, 8,4 %-kal többet, mint az elmúlt év azonos időszakában. Szlovénia miniszterelnöke kiválónak nevezte a két ország viszonyát, és kijelentette, hogy a kapcsolatok új együttműködési lehetőségekkel bővülhetnek. Mint mondta, bízik a turizmus fejlődésében is, annál is inkább, mert Szlovénia idegenforgalma a tiszta környezet fenntarthatóságára összpontosít.

A Szlovéniát felkereső nemzetek között a magyarok a hatodik helyen állnak, átlagos tartózkodási idejük 2,7 nap. Az aktív kikapcsolódás mellett a kultúra, a városok látnivalói és a konyhaművészet iránt is érdeklődnek. Leggyakrabban a hegyeket (42%), a tengerpartot (26%) és a gyógyfürdőket (9%) látogatják meg - mondta el Maja Pak, a Szlovén Turisztikai Hivatal igazgatónője.

Szlovénia 2021-ben az Európa Gasztronómiai Régiója címet fogja viselni, ami tovább növelheti az ország népszerűségét.

Az eseményen részt vett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is, aki kiemelte, hogy Szlovénia és Magyarország az idegenforgalom terén multilaterális kezdeményezésekben is együttműködik. Tanulmányutakat, szemináriumokat szerveznek és egyeztetések folynak a közös promócióról, valamint turisztikai termékek fejlesztéséről is.