Megnyílt a Vámbéry Ármin-kiállítás

2019-11-29 12:00:00 Ujvári

hírkép

A Magyarok a Selyemúton sorozat folytatásaként, Vámbéry Ármin-kiállítás nyílt Budapesten az Ybl Budai Kreatív Házban.



A keletkutató munkásságát bemutató kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott Gaálné Kalydy Dóra, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgató-helyettese, Csizmadia Norbert, a PAIGEO Alapítvány elnöke, és Dr. Vásáry István akadémikus, a Vámbéry Polgári Társulás elnöke.

Gaálné Kalydy Dóra hangsúlyozta, hogy az MTA egyik célkitűzése, hogy minél több tudományos kincsét megismertesse az érdeklődőkkel.

Vámbéry Ármin a magyar őshaza felkutatásának céljából indult útnak. Járt Törökországban, Perzsiában, Afganisztánban és Közép-Ázsiában, ahol kapcsolatba került az iszlám világgal. A ,,sánta dervis"-ként is emlegetett tudós - amihez a kiállítás címe is kapcsolódik: Egy magyar dervis Közép-Ázsiában, - könyveivel megalapozta a hazai turkológiai kutatásokat, ahogyan írásaival meg szellemi hidakat épített Kelet és Nyugat világai között, hiszen az egyik első európaiként járta be ezeket a vidékeket. Korának rendkívül érdekes és széles körben ismert egyénisége volt.

Csizmadia Norbert beszédében elárulta, hogy Vámbéry volt az egyik oka annak, hogy geográfus pályára lépett, éppen ezért nagyon büszke arra, hogy ezzel a kiállítással tiszteleghetnek a nagy magyar felfedező előtt.

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának Keleti Gyűjteménye és a PAIGEO Alapítvány közös kiállítása 2020. január 26-ig látogatható.