Egyiptom színei

2019-12-10 17:40:00 Kail

hírkép

Dervisek, lovak, vízipipák. Kairói háztetők, fáraókori ékszer, felukkák. Tevék, kecskék, helyenként karikatúrába hajló portrék, csábítóan domborodó nőalakok. Egyiptomi festőnők állították ki képeiket európai turnéjuk keretében egy estére a budapesti Olasz Intézetben.



Egyiptom színei. Ez a nagy sikerű tárlat címe. Budapest már a 8. állomás volt, korábban a többi között Párizsban, Berlinben, Madridban, Londonban járt a kiállítás.

Farida Darwish és három fiatal tanítványa, Dina Fahmy, Rasha Ghaleb és Farida El Koumi képei különböző technikákkal készültek. Ami közös bennük, az, hogy lendületes és élénk lenyomatai mindannak, ami egy fiatal festőnőt foglalkoztathat ma Egyiptomban. A gazdag örökségű ország rejtett és nagyon is kézzel fogható varázsának megmutatása mellett határozott vonások, bátor kontrasztok repítik a képek szemlélőit a szépség és fantázia birodalmába.

Négy nő, négy művész, különböző életutak, közös szenvedély. Az utóbbi a festészet. A festőnők között van életvezetési tanácsadó, homeopátiás gyógyító, lakberendező, jogász, reklám-szakember és banki alkalmazott. Némelyiküknek több civil hivatása is van. Mentoruk, Farida Darwish festőiskolájában, az El-Marsamban találkoztak. Ez a kreatív megújulás műhelye Kairóban, ahol képzeletük szabadon szárnyalhat, ecsetükkel elmesélhetik Egyiptom sztoriját, kultúráját, embereit és történelmét. Méghozzá olyan módon, hogy tolmács sem kell hozzá. Azt mondják, ahol kiállítottak, mindenhol értették és jól fogadták az üzenetüket.

Mindenki ismeri, hogy milyen csodái voltak az ókori Egyiptomnak - mondja az észak-afrikai ország budapesti nagykövete, Ashraf Elmoafi, aki a művészeket bemutatta a közönségnek. Most azt szeretnék megmutatni, milyen kiváló kortárs művészeik vannak, akik képesek megmutatni, hogy az ősi civilizáció hogyan kapcsolódik a mához. A nagykövet azt is fontosnak tartja, hogy a négy fiatal nőn keresztül is látszik, hogy Egyiptomban nagyon modern, emancipált nők élnek és alkotnak, akik szabadon fejezik ki, valósítják meg önmagukat. Miközben különböző területeken dolgoznak művészi pályájukkal párhuzamosan és egyben odaadó anyák is.

A Marsam csoport Egyiptom színei kiállítása Budapestről Prágába indult tovább.

Fotó: Bocskay Zsolt