A Harmadik Birodalom dizájnja

2020-01-17 15:21:00 Kail

hírkép

A holland Den Bosh Design Museum a világon valószínűleg először rendezett kiállítást a Harmadik Birodalom dizájnjáról. A kényes témához kellő érzékenységgel álltak hozzá, így például a kiállítótérben csak külön engedéllyel lehet fotózni és a tárgyak s egyéb dokumentumok elrendezésével is igyekeznek csökkenteni az alkotások megrázó hatását.



A filmek csak kis képernyőn láthatók (igaz, van egy teremben is vetítés), a zászlók vitrinben vannak. A kiállítás megrendezésével kapcsolatos kritikákra az intézmény igazgatója, Timo De Rijk így reagált: a Den Bosh Museum egy olyan új generációs múzeum, amely nemcsak a jó példákat gyűjti a jövő formatervezői számára, hanem történelmi és kortárs szempontból is kritikusan vizsgálja a dizájnt.

A március elsejéig Hertogenboshban megtekinthető kiállítás igyekszik átfogó képet adni a Harmadik Birodalom formatervezéséről, de főleg annak propagandamunkáját hangsúlyozza.

A kiállított tárgyak jó részét német és holland múzeumoktól kölcsönözték. A tárlat első felében egy történelmi bevezető keretében, részletes idővonallal mutatják be a náci kül- és belpolitika eseményeit és az ehhez kapcsolódó szimbólumok, propagandaelemek megjelenését. Ettől elkülönül a kiállítás lényegi része, ahol időrendben mutatják be a nemzetiszocialista formatervezés eredményeit.

A dizájn fogalmát tágan értelmezik, így láthatók szobrok, festmények is, melyek a náci eszmét népszerűsítették. A kiállításon bemutatják a Harmadik Birodalom építészetének jellemzőit és filmművészetét, kiemelve Leni Riefenstahl és Albert Speer munkásságát.

Kép és szöveg: Konkoly-Thege György