Vége a szülésbiznisznek?

2020-01-24 09:47:00 Kail

hírkép

Az amerikai kormányzat megszigorítja várandós külföldi állampolgárok beutazását az Egyesült Államokba - erről adott ki közleményt az amerikai külügyminisztérium csütörtökön, bejelentve egyben a szigorítás szabályait is.



A csütörtökön nyilvánosságra hozott és pénteken már életbe is lépő új szabályok szerint a turista vízumért - vagy más néven B típusú vízumért - folyamodó várandós nőktől a helyi amerikai konzulátus megtagadhatja a beutazási engedély kiadását, ha úgy látja, vagy arról vannak információi, hogy a vízumkérő kifejezetten azért akar beutazni az Egyesült Államokba, hogy ott szüljön. Az amerikai törvények értelmében ugyanis minden, az Egyesült Államok területén született kisbaba automatikusan amerikai állampolgár.

Az amerikai konzulátusok döntése általában végleges, az ellenük indított fellebbezési eljárások az amerikai bíróságokon ritkán járnak sikerrel.

Ha az állapotos nő azzal indokolja vízumkérelmét, hogy olyan orvosi ellátásra, kezelésre van szüksége, amelyet csakis Amerikában kaphat meg, akkor ugyanolyan elbírálásban részesül, mint a többi, orvosi kezelésre beutazó külföldi állampolgár. Vagyis igazolnia kell, hogy elegendő összeg áll a rendelkezésére a költségek - a szállás, a kórházi ellátás, orvosi díjak, közlekedés - fedezéséhez.Közleményében az amerikai külügyminisztérium leszögezte: "nem hiszi", hogy jogszerű" a beutazás az Egyesült Államokba kifejezetten azzal az elsődleges céllal, hogy egy gyermek amerikai földön jöjjön világra és amerikai állampolgárságot kapjon. Ezt az egyébként nem nagyon elterjedt, de létező gyakorlatot "szülési turizmusnak" nevezik az Egyesült Államokban. Tavaly Kaliforniában számoltak fel egy olyan hálózatot, amely jelentős összegek fejében segített vízumhoz juttatni terhes latin-amerikai nőket.

"Ez a szabály az eddiginél jobb politikát tükröz, mivel a szülési turizmus nemzetbiztonsági kockázatot is magában hordoz" - állapítja meg a szabályzat.

Az amerikai kormányzat nem rendelkezik pontos adatokkal arról, hogy hány külföldi anya adott életet gyermekének az Egyesült Államokban. A The Wall Street Journal című amerikai lap azonban idézte a Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) egyik még 2017-ben készített felmérését, miszerint abban az évben körülbelül tízezer újszülött jött világra külföldi állampolgároktól.

A külügyminisztérium közleménye is megjegyezte, hogy döntésekor a kormányzat nem statisztikai adatokra, hanem az amerikai nagykövetségek és konzulátusok adataira támaszkodott. Ezek az információk pedig megerősítették azt a feltételezést, hogy növekszik azoknak a B típusú vízumot kérőknek az aránya, akik kifejezetten azért tervezik a beutazást az Egyesült Államokba, hogy ott szüljenek.

Az új szabályok értelmében például az Északi-Mariana-szigeteken - amely az Egyesült Államok társult állama a Csendes-óceán nyugati felében és ahová egyes ázsiai országokból vízum nélkül utazhatnak be - most majd a határon visszafordíthatják az állapotos nőket, ha a határvédelmi szervek úgy ítélik meg, hogy szülni érkeztek a szigetre. A The Wall Street Journal (WSJ) információi szerint az Északi-Mariana-szigeteken 2018-ban több külföldi nő szült, mint helybéli. Korábban egyébként szintén a WSJ adott hírt arról, hogy január elején egy hongkongi légitársaság terhességi tesztet követelt a felszállás előtt egy 25 éves japán nőtől, akiről azt gyanította, hogy állapotos. A terhességi tesztet a légitársaság mosdójában kellett elvégezni, és negatív volt.

Donald Trump amerikai elnök többször is bírálta a külföldi állampolgárokat és az Amerikában illegálisan tartózkodókat azért, hogy az Egyesült Államokban szülnek. 2018 októberében - a félidős választások előtt - arról beszélt, hogy elnöki rendeletet készül aláírni a születéssel automatikusan járó amerikai állampolgárság megszüntetéséről. Ezt a szándékát 2019 augusztusában is megismételte.