Cézanne, preraffaeliták és Szinyei Merse

2020-02-11 15:01:00 Kail

hírkép

Cézanne és követőinek munkái, II. Amenhotep rekonstruált sírkamrája, a preraffaeliták, Sean Scully és Szinyei Merse Pál festményei várják idén a Szépművészeti Múzeumba, illetve a Magyar Nemzeti Galériába (MNG) látogatókat - közölte a két intézményt vezető Baán László főigazgató kedden sajtótájékoztatón.



A Szépművészetiben áprilisban nyílik a II. Amenhotep fáraó sírjának felfedezését megidéző kiállítás, nyár elejétől Dürer és kortársainak rajzait mutatja be kamaratárlat, majd októbertől Cézanne és a modernizmus kapcsolatát vizsgálja nagyszabású kiállítás.

Az MNG nagy tavaszi tárlata a brit preraffaeliták remekműveit hozza el Budapestre, ősszel pedig Sean Scully, a kortárs képzőművészet egyik legnevesebb absztrakt művészének életművét, illetve Szinyei Merse Pál művészetét mutatja be kiállítás.

Baán László a Liget Budapest-projekt miniszteri biztosaként elmondta: a kormány továbbra is tartja magát ahhoz, hogy a fővárosi önkormányzat egyetértése hiányában nem kezd budapesti beruházást.

Ám ez nem jelenti azt, hogy a jövőben ne látná a lehetőséget egy olyan kompromisszumra, amely lehetővé tenné a ligetprojekt teljes körű megvalósítását  - tette hozzá.