Bezár az összes suli Itáliában?

2020-03-04 16:49:00 Kail

hírkép

Azonnali hatállyal leállítják a tanítást egész Olaszországban a koronavírus-járvány miatt. Az intézmények március 15-éig zárva lesznek - értesült az olasz sajtó szerdán. Az oktatásügyi miniszter úgy nyilatkozott, a következő órákban hozzák meg a végleges döntést.



Az egész országban azonnal elterjedt hírre Lucia Azzolina az Öt Csillag Mozgalom (M5S) oktatásügyi minisztere úgy reagált, a kormány a "fertőzésveszély arányában" mérlegeli az iskolák bezárását.

Arra kérte az olaszokat, várják meg a hivatalos bejelentést, amelyet a következő órákban hoznak nyilvánosságra.

A sajtó viszont úgy tudja, a kormány rendelkezése csütörtöktől minden oktatási intézményre érvényes a bölcsődéktől az egyetemekig.

A pedagógus szakszervezetek szerint a kormánynak sikerült ismét teljes káoszt teremteni. Az iskolákban máris bejelentették a tanulóknak az oktatási szünetet. Elemzők szerint Giuseppe Conte kormányfő nem képes kézben tartani a helyzetet. A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke Giorgia Meloni azonnali egyeztetést sürgetett a miniszterelnökkel. Matteo Renzi az Élő Olaszország (IV) kormánypárt vezetője szerint jelenleg olyan miniszterelnökre van szükség, aki "egyértelmű üzenetekkel vezeti az országot".

Előzetes bejelentések szerint a római kormány az északi tartományokban már tíz napja alkalmazott óvintézkedések országos bevezetését mérlegeli. A tervezett szigorítások között szerepel a csoportos és tömegesemények felfüggesztése, köztük a labdarúgó bajnokság összes találkozójának zárt ajtók mögötti rendezése. Az olaszokat arra figyelmeztették, minél kevesebb emberrel találkozzanak, egy méteres távolságot tartsanak egymástól, ne fogjanak kezet, ne csókkal köszöntsék egymást.

Lombardia után már az egész országra érvényes az a felszólítás, hogy a 65 évnél idősebbek ne menjenek utcára, mivel a vírusfertőzés lefolyása az ő esetükben súlyosabb tünetekhez vezethet. Olaszországban a kedd este közölt legutolsó adatok szerint meghaladta a 2000-t a pozitívak száma, több mint felük esetében nincsen szükség kórházi kezelésre, megközelítette a nyolcvanat a halottak száma, de egyre több a gyógyult is. Roberto Fontana egészségügyi miniszter "komolynak" nevezte a kornavírus-fertőzés terjedése miatti helyzetet.

Attilio Fontana a betegségtől leginkább érintett Lombardia kormányzója újabb vesztegzártérség felállítását sürgette Bergamo térségében. Lombardiában a fegyveres erők orvosai és egészségügyi személyzete segít az orvoshiánnyal küzdő civil kórházakban.