Nem volt még ekkora a német történelemben

2020-03-18 10:45:00 Kail

hírkép

Globális műveletet indított a német szövetségi kormány a koronavírus-járvány miatt külföldön rekedt német állampolgárok hazaszállítására, a 30 bérelt utasszállító gépből álló flotta szerdára virradóra indult el az első útra.



A német diplomácia történetének legnagyobb szabású hazaszállítási akciójának elindítása előtt, kedd késő este Heiko Maas külügyminiszter az ARD országos köztelevíziónak elmondta, hogy világszerte százezer német turista került szorult helyzetbe a járvánnyal kapcsolatos közlekedési korlátozások miatt. Csak Egyiptomban 35 ezren vannak, és jelentős számú német turista keresi a hazajutás lehetőségét egyebek között Marokkóban, a Dominikai Köztársaságban, a Fülöp-szigeteken és a Maldív-szigeteken is.

A miniszter hangsúlyozta: igyekeznek minél hamarabb hazaszállítani mindenkit, de türelemre és megértésre van szükség, mert ugyan mindent megtesznek, amit csak lehet, de így sem lehet "24 órán belüli megoldást felkínálni" mindenkinek.

Az állami segítség mindenkit megillet, de nem mindenki szorul rá. A turistáknak elsőként az utazásuk szervezőjéhez vagy az úthoz választott légitársasághoz kell fordulniuk, és tanácsos feliratkozniuk a külügyminisztérium válságkezelési listájára.

Az úgynevezett légihíd műveletre 50 millió eurót (17,2 milliárd forint) különítettek el.

A konzuli védelemről szóló törvény értelmében a hazaszállított németeknek utólag meg kell téríteniük a költségek egy részét.

Az akció elindítása előtt, kedden a külügyminisztérium utazási figyelmeztetést adott ki a világ valamennyi országára. Nyomatékosan eltanácsolták a német állampolgárokat a szabadidős, nem feltétlenül szükséges külföldi úttól, hangsúlyozva, hogy a koronavírus-járvány miatt világszerte további súlyos korlátozásokkal kell számolni.