Nagy kincs most a lakcímkártya

2020-03-22 13:23:00 j.protic

hírkép

A határ közelében élő szlovákok továbbra is csak lakcimkártyával jőhetnek be Magyarországra. A napi életben ez sokuknak komoly gondokat okoz...



A Kisalföld c.lap értesülése szerint mintegy kétezer Rajkán élő szlovák állampolgárnak – Kiss Vince polgármester szerint néhány száznak önhibáján kívül – nincs bejelentett lakcíme a nagyközségben. Ők most nehéz helyzetbe kerültek: dönteniük kellett, hogy itt maradnak vagy a határ túloldalán.A lap ügy tudja, többen kint is „ragadtak”.

A lap szerint naponta több mint ötven hívást, megkeresést fogad Kiss Vince rajkai polgármester a helyben élő szlovák állampolgároktól. Sokan amiatt kerültek bajba, mert ugyan a településen laknak, nem rendelkeznek lakcímkártyával. Így viszont, ha a rendelet értelmében elhagyják Magyarországot, hogy például munkába menjenek, akkor már nem jöhetnének vissza, csak akkor, ha igazolják, hogy a határ harminc kilométeres körzetében élnek. Igazolásként csakis a lakcimkártya szolgál. Kiss Vince a lapnak azt is elmondta, hogy jelenleg a településen élő mintegy kétezer szlovák állampolgárnak nincs egyáltalán lakcímkártyája. Közülük három-négyszáznak önhibájukon kívül, ami abból adódik, hogy nem rendelkeztek a szükséges dokumentumokkal (például társasházi alapító okirattal), vagy használatbavételi engedéllyel annak beszerzésére.

– Ez a rendelet nagyon megnehezíti a Rajkán élő szlovák állampolgárok életét, sokuk élete, egészsége forog kockán – hangsúlyozza a lap munkatársának Cermakova Erika, aki Szenc mellől néhány éve költözött Rajkára. Mint mondja, ő már két hete home office-ban dolgozik, és igyekszik csak a legszükségesebbek beszerzéséért elhagyni az otthonát.

Erika tud olyan falubeli szlovákokról, akiknek viszont nincs lakcímkártyájuk, ám a napokban sürgős műtétre vagy éppen kemoterápiára kellene menniük, vagy kismamákról, akikre kontroll várna. Tud olyan családokról is, amelyek most szétszakadtak: az édesapák a munka miatt a szlovák oldalon maradtak, míg a feleségek, gyermekek itt.

Úgy tudjni, hogy lakcímkártya hiányában már sokan nem tudtak visszatérni otthonaikba és albérletet keresnek a szlovák oldalon.. Többen emiatt pedig szlovákiai munkahelyükre nem juthatnak ki.