Újabb szigoritások Szlovákiában

2020-03-24 12:53:00 j.protic

hírkép

A szombaton kinevezett új szlovák kormánfő Igor Matovič újabb szigorításokat jelentett be: mindenhol viselni kell a szájmaszkot, vasárnap zárva lesznek az üzletek.



Igor Matovič kormányfő sajtótájékoztatót tartott, ahol bemutatták az éjszakai ülésen elfogadott 40 intézkedést, illetve beszámoltak a koronavírus terjedésének tegnapi szlovákiai adatairól.

Ján Mikas Szlovákia tiszti főorvosa közölte, hogy hétfő éjfélig 19 új esetet azonosítottak. Eddig a tesztek eredménye 3 736 esetben volt negatív és 203 esetben pozitív. A tiszti főorvos elmondta, hogy újabb intézeteknél kezdenek teszteket végezni, és jelenleg az országban naponta kb.ezer teszt elvégzésére van kapacitás. Ezt a számot rövid időn belül legalább a háromszorosára szeretnék növelni.

Igor Matovič kormányfő ismertette az elfogadott 4O új intézkedést. Ezek közül közül a legfontosabbak:

Az otthonokon kívül mindenhol kötelező a szájmaszk viselése.

A sorban álláskor be kell tartani a minimális kétméteres távolságot egymástól.

A nagy forgalmú intézmények bejáratnál hétfőtől bevezetik a testhőmérséklet mérését

Vasárnapi zárva tartást rendeltek el az eddig nyitva tartó üzleteknél (élelmiszer, drogéria, trafik, takarmánybolt, stb.), hogy legyen idő a fertőtlenítésre és az eladók pihenésre.

Elrendelték az üzletek számára, hogy 9-12 ig a nyitvatartási órák a nyugdíjasoknak legyen fenntartva, ezzel szeretné segíteni a legveszélyeztetettebb réteg izolálását a fiataloktól. Megszüntetik a diákok ingyenes utazását a vonatokon, amíg az iskolák zárva tartanak. Jelenleg a diákoknak otthon kell lenni, nem pedig utazgatni – indokolta a kormányfő.

Egyben felszólították a nyugdíjasokat, hogy feleslegesen ne utazzanak tömegközlekedési eszközökkel. Matovič reméli, hogy ezt megfogadják a nyugdíjasok, és a kormány nem kényszerül az utazási kedvezmények megvonására, mint azt tették a diákoknál.

Kérte a nyugdíjasokat, hogy csak a legszükségesebb esetben menjenek ki az utcára.A kormányfő reméli, hogy nem kell kijárási tilalmat bevezetni a nyugdíjasoknak. Szükségállapotot rendeltek el a szociális intézményekben, elsősorban a nyugdíjasotthonokban.

A kormányfő felszólította az önkormányzatokat, hogy biztosítsák a nyugdíjasoknak a szükséges élelmiszerek házhozszállítását.