Unortodox megoldások vírus idején

2020-04-01 16:32:00 Kail

hírkép

Az extrém megoldásoktól sem riadnak vissza az országok, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedésétA BBC összegyűjtötte azokat az intézkedéseket, melyeket világszerte azért hoztak a kormányok, hogy országaikban megakadályozzák és lassítsák a koronavírus terjedését. Dél-Amerikától kezdve Türkmenisztánig egészen extrém szabályokkal találkozhatunk: van például, ahol betiltották a koronavírust.

Ez konkrétan Türkmenisztánban történt, ahol a kormány konkrétan a szó használatát nem engedélyezi. Az egészségügyi brossúrákból eltüntették a "koronavírus" kifejezést, azok pedig, akik beszélnek a vírusról vagy nyilvános helyen maszkban mutatkoznak, elzárást is kaphatnak a Turkmenistan Chronicle szerint. A hatóságok azt állítják, hogy Türkmenisztánban nincs megbetegedés, ami elég hihetetlennek tűnik annak fényében, hogy Iránnal szomszédos országról van szó, ez utóbbi pedig az egyik leginkább járvány sújtotta vidék.

Néhány kolumbiai városban úgy oldották meg a kijárási korlátozást, hogy az emberek személyigazolvány-számaik alapján hagyhatják el az otthonaikat. Az egyik városban a  0, 7 és 4-es számra végződő okmányok tulajdonosai hétfőn mehetnek ki, míg azok, akiknek 1, 8 vagy 5 az utolsó számuk, kedden.

Panamában a férfiak és a nők külön-külön napokon léphetnek csak az utcára, akkor is csak alkalmanként két órára. Vasárnap pedig senki nem mehet sehová a közép-amerikai országban.

Szerbiában elég különös módon próbálták megoldani a kutyasétáltatást, amire külön időpontot jelöltek ki a hatóságok. A szabály értelmében este 8 és 9 között lehetett volna csak levinni a kutyákat, ez viszont hatalmas tiltakozást váltott ki a gazdikból. Gyakorlatilag ugyanis lehetetlen megoldani, hogy egy állat, aki korábban naponta többször is végezhette a szükségét, ezután napi 1 órára limitálja magát. Végül az intézkedést elvetették.

Fehéroroszországban az elnök, Alexander Lukasenka nem hisz a koronavírusban, ezért nem is vezettek be semmilyen korlátozást a sportmérkőzéseket illetően. Sőt, mi több, kijelentette: "Itt nincsenek vírusok. Te sem láttad őket erre repülni, igaz! Én sem! Egyébként is, ez egy hűtő. A jeges sport a legjobb ellenszer a vírusok ellen" - mondta a belarusz elnök egy jégkorong-mérkőzésen a helyi tv riporterének. Azt is hozzátette, hogy a vodka és a szauna is jó megoldás lehet a vírusok legyőzésére.

Svédországban nem zárták be az iskolákat és olyan szigorú kijárási tilalmat sem vezettek be, mint Európa legtöbb országában. Ehelyett az állampolgárokra bízták a döntést, hogyan harcolnak a vírus terjedésével. Az 50-nél nagyobb létszámú rendezvényeket ugyan betiltották, de az emberek továbbra is szabadon mozoghatnak, éttermekbe és kocsmákba is járhatnak.

Malajziában a kormány érdekes plakátkampánnyal intézte a tájékoztatást: a feleségeket arra kérték, hogy öltözzenek fel csinosan, fessék ki magukat és ne szekálják a férjeiket, amíg tart a kijárási tilalom. De aztán, mivel a közösségi médiában rengeteg támadás érte a szexista hirdetéseket, levették őket.