Leáll a Robinson Tours a járvány miatt

2020-05-09 12:40:00 Kail

hírkép

Befejezi működését a Robinson Tours utazási iroda, a 25 éve a piacon lévő, 80 alkalmazottat foglalkoztató iroda szombaton a honlapján jelentette be, hogy a járvány miatt "leteszi a lantot". Azt is megjegyezték, nincs külföldön utas és a cég vagyoni biztosítéka elegendő a befizetett összegek visszatérítésére.Azt írták, 25 év és több százezer kiszolgált vendég után lezárnak egy korszakot, miután a koronavírus-járvány miatt eddig még nem tapasztalt utazási, és egyéb korlátozások léptek világszerte életbe. Határokat zártak le, leállt a légi forgalom, bezártak a szállodák, éttermek, múzeumok és a hétköznapi élet is korlátok közé szorult.

"Több hónapra leállt az üzleti élet sok gazdasági szektorban, elsőként a turizmusban, teljesen lenullázva a bevételi oldalt" - írták.

Az utasoknak az út lemondása esetén 14 napon belül kell visszakapniuk a befizetett összeget. Ezt idáig minden esetben betartotta az iroda, így volt ez 2020 januárjában is, amikor több száz utas előlegét kellett visszafizetniük hainani járataik törlései miatt.

Azonban a mostani, nagy mennyiségű lemondott út mellett, az új utak foglalásának elmaradása példátlan esemény - hangsúlyozták.

"Kilátástalan és tervezhetetlen a jelenlegi helyzet rendeződésének időpontja, ezért szerintünk ugyancsak egy felelős döntés részünkről, hogy leállunk. Felelősen kimondjuk, hogy ezen a nyáron nem tudjuk hogyan, hova és egyáltalán lehet-e majd külföldre utazni" - közölte az iroda.

Jelezték, hogy a cég vagyoni biztosítása 380 millió forintra szól. Így ez teljes mértékben fedezi az utasoknak visszajáró összegeket.

Hozzátették, hogy a Robinson Tours szervezésében egy utas sem tartózkodik külföldön.

Az iroda a többi között Albániába, Bulgáriába, Kínába, Montenegróba, Oroszországba, Törökországba szervezett utakat.

A mostani helyzetben félő, hogy sok utazási iroda és rendezvényszervező jut a Robinson Tours sorsára. Vannak olyan országok, több mint tucatnyian, ahol vouchert adhatnak az előleg visszafizetése helyett a koronavírus miatt most elmaradó utasoknak. Ez itthon is elősegíthetné a cégek talpon maradását. Nálunk is kidolgoztak erre elképzelést a döntés-előkészítők, de rendelet még nem született.