Koronás vagy? Kérdezd a mobilod!

2020-05-20 13:43:00 Kail

hírkép

A mobilunk is elárulhatja majd, hogy elkaptuk-e a koronavírust. Egy új mobiltelefonos fejlesztéssel bárhol, bármikor ellenőrizhetjük, hogy fertőzöttek vagyunk-e.



Az okostelefonok a legtöbbet használt eszközök közé tartoznak, számos funkciójuk pedig egészségünk megfigyelésére is alkalmas. Ez egy amerikai kutatócsoport szerint a koronavírussal vívott harcban is jól jöhet. A Utah-i Egyetem szakemberei eredetileg a Zika-vírus tesztelésére fejlesztették ki azt az eszközt, melyet most a koronavírus diagnosztizálására alakítanak át.

A használat rendkívül egyszerű: a telefonhoz csatlakoztatott szenzorra elég rálehelni, ráköhögni vagy rátüsszenteni, és az megállapítja majd a Covid-19 jelenlétét vagy éppen hiányát. A képernyőről egy appon keresztül olvashatjuk le az eredményt. Mindehhez 60 másodpercre lesz szükség a tervek szerint. A projekt vezető professzora, Massood Tabib-Azar szerint három hónap alatt elkészülhetnek a fejlesztéssel, ami úttörő szerepet játszhat majd a vírus terjedésének követésében.

"Elviekben mindenkinek adhatunk a kezébe egy ilyen eszközt. Ha képesek leszünk nagy mennyiségben olcsón előállítani, az emberek maguknál akarják majd tartani" - mondta a professzor a METRO-nak. Az egyéni felhasználók így biztosak lehetnek majd benne, hogy ők és környezetük egészségesek-e. A megoldás ráadásul sokkal környezetbarátabb is, mint a jelenlegi diagnosztikai módszerek, hiszen a szenzort fertőtlenítés után bármennyiszer használhatják majd.