Hétfőtől beutazási karantén a briteknél

2020-06-03 20:59:00 Kail

hírkép

Jövő hétfőtől érvénybe lép az a már korábban bejelentett előírás, amelynek értelmében kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek - közölte szerdán Priti Patel brit belügyminiszter.



Az intézkedést - amelynek célja az új koronavírus által külföldön okozott fertőzések behurcolásának megakadályozása - még ebben a hónapban felülvizsgálják, és a brit kormány nem zárja ki kétoldalú mentességi megállapodások kidolgozását a feltételeknek megfelelő országokkal.

Patel a londoni alsóházban terjesztette elő hivatalosan az egyes részleteiben már az elmúlt hetekben ismertté vált intézkedési tervet, amelyet a brit a légitársaságok és az utazási irodák folyamatosan és élesen bírálnak.

A belügyminiszter elmondta: június 8-ától a külföldről érkezőknek, köztük a brit állampolgároknak is úgynevezett elérhetőségi helyszínazonosító - contact locator - kérdőívet kell kitölteniük, amelyben bejelentik, hogy hol töltik az elkülönítés 14 napját, és milyen módon lehet felvenni velük a kapcsolatot.

A brit kormány online felületén - gov.uk - elérhető kérdőívet még az utazás előtt ki kell tölteni, és a beutazóknak vagy nyomtatott formában, vagy telefonjukban, elektronikusan tárolt formában, a határrendészeti hatóságok kérésére fel kell mutatniuk a kitöltést igazoló bizonylatot.

Priti Patel elmondta: aki nem tölti ki a kérdőívet, 100 font (39 ezer forint) helyszíni bírsággal sújtható.

Arra, aki nem tartja magát a karanténelőíráshoz, a hatóságok ezer font pénzbüntetést szabhatnak ki.

Minősített esetben büntetőeljárás is indítható, és a szabálysértő külföldi állampolgárokat ki lehet toloncolni Nagy-Britanniából.

A karantén helyszínét és a beutazók elérhetőségének adatait tartalmazó online kérdőívet az angliai közegészségügyi hatóság - Public Health England, PHE - tartja nyilván, és a PHE munkatársai ellenőrzik, hogy a karanténra kötelezettek betartják-e az elkülönítési szabályokat.

Ha a PHE illetékeseiben felmerül a gyanú, hogy valaki nem tartja magát az előírásokhoz, értesítik a rendőrséget - mondta szerdai parlamenti tájékoztatójában a brit belügyminiszter.