Végső búcsú a kopaszságtól?

2020-06-09 13:09:00 Kail

hírkép

Visszafordítható a kopaszodás? Egy új kutatás szerint igen! Sőt genetikai hátterű bőrbetegségeket és bizonyos fajta rákot is gyógyíthatnak a módszerrel.



A tudósok régóta keresik a megoldást a kopaszodásra, amire jelenleg az egyetlen módszer a hajbeültetés. Egy új kutatás viszont reményt ad rá, hogy örökre búcsút mondhatnak a haj nélküli életnek a kopaszodással küzdők. Amerikai tudósok emberi őssejtekből állítottak elő mesterségesen bőrmintákat, szőrtüszőkkel együtt, melyeket aztán egerekbe ültettek be. Az eredmény biztató volt, hisz az emberi szőrszálak nagy része aztán kinőtt az egereken. Így lehetséges, hogy az embereken is működik majd a módszer. Ha egy emberen a saját testéből származó, de mesterségesen előállított sejtekkel végeznek beültetést, az minimalizálja annak a kockázatát, hogy az immunrendszer kilöki a beültetett bőrmintákat.

Most csak akkor lehet eltüntetni a kopasz részeket a fejbőrről, ha a fej egyik részéről a másikra helyezik át a hajhagymákat. A Harvard Orvosi Egyetem tudósai viszont olyan emberi bőrszövetet tudtak létrehozni, ami a későbbiekben teljesen kiválthatja a hosszadalmas és fájdalmas procedúrát, és örökre megszüntetheti a kopaszodást és a hajhullást. Anélkül, hogy ahhoz a páciens saját, egészséges hajhagymáit kellene áthelyezni a fej más pontjaira. Sőt, genetikai hátterű bőrbetegségeket és rákos megbetegedéseket is gyógyíthatnak majd így, ha sikeresek lesznek a további kísérletek.