Bezártak két párizsi iskolát

2020-06-25 12:38:00 Ujvári

hírkép

Bezártak két párizsi általános iskolát elővigyázatosságból, miután koronavírusos eseteket tártak fel, de járványgóc nem alakult ki egyik helyen sem - közölték szerdán a francia egészségügyi hatóságok alig két nappal azután, hogy ismét kötelezővé tette a kormány a bejárást az iskolákba a július eleji tanévzárásig.



Kedden a fővárosi 12. kerületben található, 180 tanulót fogadó Lamoriciere iskolát "elővigyázatosságból" zárták, miután három Covid-19 fertőzéses esetet tártak fel, de azt nem hozták nyilvánosságra, hogy gyerekek vagy pedig tanárok koronavírus-tesztje bizonyult pozitívnak.

A hatóságok szerint, miután a három esetet június eleje és hétfő között tárták fel, nincs szó járványgócról. A bezárás addig van érvényben, amíg az egészségügyi vizsgálatok le nem zárulnak, és a hatóságok nem döntenek a további szükséges intézkedésekről. Egy másik általános iskolát, a 4. kerültben található Renard-t szerda délelőtt zárták be, miután a kétszáz tanulót fogadó intézményben egy fertőzöttet találtak. Az iskola nem nyit meg július 7. előtt.

A regionális hatóságok szerint nem tudni több olyan iskoláról a párizsi régióban, ahol kimutatták a Covid-19 fertőzést.

A párizsi Pasteur Intézet eközben szerdán a harmadik tanulmányt adta ki az első franciaországi járványgócról, a Párizshoz közeli Crépy-en-Valois-ról, amely azt bizonyítja, hogy a kisiskolásoknál a betegség enyhe tüneteket vált ki, és a gyerekek kevéssé fertőznek.

"A kisgyerekeknél a SARS-CoV-2-vírus okozta betegség lefolyása inkább tünetmentes, vagy kevés és enyhébb tünetet (hasmenés, fáradtság) produkál, és nincs bizonyíték arra, hogy ezek a gyerekek iskolai környezetben továbbadják a betegséget" - olvasható a MedrXiv.org. portálon megjelent cikkben. A kutatók a járványgóc iskolái tanulóinak és a velük kapcsolatba került embereknek, szülőknek, hozzátartozóknak, tanároknak és egyéb iskolai dolgozóknak a vérében vizsgálta az antitestek jelenlétét, és ez alapján vont le követeztetéseket.

Franciaország a koronavírus-járvány egyik fő európai gócpontja volt: kedd estig 29 720-an vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, de az elmúlt héten harminc alá csökkent a napi halálozások száma. Kórházban még 9 491 beteget ápolnak, közülük 682-en szorulnak lélegeztetőgépre. Az április eleji tetőzéskor tízszer ennyi fertőzöttet ápoltak az intenzív osztályokon. A járvány kezdete óta 161 267 fertőzöttet regisztráltak, és még kedden is 517 új esetet tártak fel, de a járványügyi korlátozások május 11-én megkezdett fokozatos feloldása óta nem kapott új erőre a fertőzés, a kórházi kezelésre szorulók száma egyenletesen csökken.