A hagyományokat sem kíméli a koronavírus

2020-12-01 20:59:00 Farmosi Nóra

hírkép

December elsejével az olaszoknál is megkezdődtek a karácsonyi előkészületek: egyre több helyre kerül díszkivilágítás, csinosítják a köztereket és az otthonokat is feldíszítik.



Az egyelőre Olaszországban mindenkire vonatkozik, hogy magasabb biztonsági kockázatú zónába nem utazhat, mint ahol a bejelentett lakcíme van, csak munka miatt vagy más, erős indokkal. Kijárási korlátozás este 10 és hajnal 5 között van, a középiskolák és egyetemek távoktatásban üzemelnek, a konditermek, múzeumok, mozik, színházak pedig továbbra is zárva vannak.

Mindenki azt találgatja Olaszországban, hogy a karácsonyi nagy családi vacsorákat, a cenonékat megtarthatják-e idén. Ilyenkor a család apraja-nagyja összegyűlik, hogy együtt fogyasszák el az ünnepi menüt és az elmaradhatatlan karácsonyi sütit, a panettonét. A kormány azt közölte, hogy nem fogja hivatalosan korlátozni, hányan vehetnek részt a családi vacsorán, de ajánlást megfogalmaztak.

"Ezt a karácsonyt a lehető legkevesebb résztvevővel kell megtartani" - közölte Sandra Zampa, az Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

Giuseppe Conte miniszterelnök is válaszolt a karácsony miatt aggódóknak: "Az állam nem léphet be az emberek otthonába, hogy megmondja, hányan ülhetnek az asztalnál. Általában véve a közösségi rendezvényeket érintik a korlátozások" - mondta a miniszterelnök.

A rendőrség tehát senki ajtaján nem fog kopogni karácsonykor, de a jelenlegi 6 fős ajánlás továbbra is érvényben marad - azt javasolják, hogy maximum ennyien tartózkodjanak egy helyiségben.Az éjféli mise szintén része a hagyományoknak. A mostani este 10 utáni kijárási tilalom miatt ez is veszélybe került, de a regionális ügyekért felelős miniszter a helyi hatóságokkal egyeztetve azt üzente: két órával korábban megtartani az éjféli misét nem eretnekség. Néhány hétre pedig a boltok is ugyanúgy üzemelhetnek majd, mint korábban, így a karácsonyi bevásárlást is meg tudják oldani az emberek Olaszországban - feltehetőleg minimális korlátozásokkal.