Karácsony a járvány alatt

2020-12-17 19:54:00 Farmosi Nóra

hírkép

Van, ahol már bejelentették, van, ahol még kivárnak. Az biztos, hogy ez az ünnep mindenütt más lesz, mint a többi.



Romániában december 14-től vezették be a jelenleg érvényes korlátozásokat, melyeket csak a választások idejére függesztettek fel. 30 napon át nem lehet partikat rendezni, este 11-től reggel 5-ig kijárási korlátozás van érvényben az egész ország területén. A karácsony így szűk családi körben zajlik majd a románoknál, hiszen tilos magánünnepségeket, társas összejöveteleket tartani. Hat embernél több nem gyülekezhet az utcán, az üzleteknek legkésőbb 21 órakor be kell zárniuk. A korlátozásokat szilveszterre sem oldják fel.

Szlovákiában szombattól egésznapos kijárási tilalom lesz érvényben a koronavírus-járvány miatt. Ez december 19-én reggel öt órától lép hatályba, és a jelenlegi tervek szerint január 10-ig marad érvényben. A tilalom nem érinti a munkába járást, az élelmiszer- vagy üzemanyag-vásárlást, de el lehet menni a legközelebbi postára, bankba, orvoshoz, egyházi szertartásra vagy az internetes üzletek kiadóhelyeire. A kijárási tilalom idején a külön háztartásban élők csak korlátozott mértékben találkozhatnak, és már a tilalom elején választaniuk kell, hogy melyik az az egy háztartás, amelynek tagjaival találkozni akarnak.

Ausztriában már múlt héten bejelentették a karácsonyi időszakra vonatkozó szabályokat. Ezek alapján a családok együtt karácsonyozhatnak majd. Marad ugyan az este 8 és reggel 6 óra közötti idősávra vonatkozó kijárási korlátozás, viszont a találkozásokat két különböző háztartás között 12 főben (6 felnőtt és 6 gyerek) maximálták. Ez alól kivételt csak a szenteste és karácsony első napja jelent majd, amikor 10 felnőtt és a hozzájuk tartozó gyerekek találkozása két napig megengedett lesz. December 26-ától viszont a jelenleg is érvényben lévő szabályozások lépnek újra életbe. December 31-én ugyan egy napra feloldják az éjszakai kijárási korlátozást, de a 6 felnőtt, 6 gyerek találkozási szabály életben marad.

A szerb karácsony január 6-án kezdődik az ortodox hagyományok szerint. A szomszédos országban így elsőként a szilvesztert érinti a járványhelyzet. Az ország legismertebb járványügyi szakértője többször is a szilveszteri mulatságok elhalasztását kérte, illetve megemlítette, hogy az országba belépőket kötelezni kellene a negatív teszt felmutatása. Jelenleg a Szerbiába belépni kívánó külföldi állampolgároknak 48 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk a határon, a szerb állampolgárok viszont akár teszt nélkül is hazatérhetnek, ám akkor tíznapos karantén vár rájuk.

Ukrajnában szintén az ortodox hagyományok szerint ünneplik a karácsonyt, tehát később, mint nálunk. A kormány január 8-24. között tervezi az újabb karanténszigorítások bevezetését, ami ellen már tüntetnek országszerte. Az említett időszakban a kabinet korábbi bejelentése szerint a vendéglátóhelyek csak elvitelre dolgozhatnak majd, és csak az élelmiszereket, gyógyszereket, illat- és háztartási szereket, illetve állateledeleket árusító üzletek tarthatnak nyitva.

A szlovén kormány az egész országra további egy hónappal meghosszabbította a járványhelyzetet. Az ünnepi időszakra vonatkozó újabb szigorításokról a következő napokban határoz a kabinet. Sajtóhírek szerint Ljubljana megvárja, hogy más országok hogyan döntenek, és annak fényében vezet be újabb korlátozásokat vagy enyhítéseket.

Horvátország szintén kivár a karácsonyi korlátozásokkal, a pénteki kormányülésen fogják bejelenteni az új intézkedéseket. A belügyminiszter viszont arra kérte a horvátokat, hogy próbálják meg elkerülni a rokonok és barátok látogatását az ünnepek alatt. December 21-ig az összes kávézó, étterem és bár zárva tart, nem lehet lagzikat, vásárokat és sporteseményeket rendezni, az iskolák pedig átálltak a távoktatásra.