Rögtön karácsony után indulhat az oltás

2020-12-18 08:49:00 Kail

hírkép

December 27-én vagy 28-án kezdődhet a koronavírus elleni oltások beadása, első körben 35 ezer embernek elégséges mennyiség érkezik Magyarországra, és első helyen az egészségügyi dolgozókat oltják majd be - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.



A kormányfő karácsony ünnepéről azt mondta: "idén kis karácsony lesz", a rokonlátogatásokról most le kell mondani az egészségmegóvás érdekében.

Hozzátette, a szenteste szabályozása még nem világos, erről a hétfői kormányülésen készülnek dönteni, de örülne, ha a szakemberek úgy foglalnának állást, hogy azon az egy estén megengedhetők lazább szabályok. Így például az, hogy a 10 fős családi összejövetelekbe a 14 év alatti gyermekek ne számítsanak bele.

Orbán Viktor azt is közölte, szombat délelőtt szeretne bejelentést tenni arról, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság elhárítását célzó gazdaságvédelmi akciótervnek milyen újabb lépéseit vezetik be január 1-jétől kezdődően.

Közben Szlávik János egy reggeli tévéműsorban arról beszélt, hogy a vakcináció azzal a védőoltással kezdődhet, amit az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezni fog. Magyarország előreláthatólag a WHO oltási rendjét alkalmazza majd, vagyis az egészségügyi dolgozók után az idősotthonok lakóit és a krónikus betegeket oltják be.

A Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa közölte azt is, fel kell készülni a vakcina fogadására, hiszen van közöttük olyan, amit csak mínusz 70-80 Celsius-fokos hőmérsékleten lehet tárolni; meg kell állapítani az oltási rendet, és kijelölni az oltóközpontokat.