Menekülő csomag járvány idejére

2021-02-10 16:24:00 Kail

hírkép

Az élet túl rövid ahhoz, hogy bezárva töltsük. Ezt a krédószámba menő mottót választotta Thaiföld új, Covid-időkre szabott turisztikai kampányához. És milyen igaz. Az egyre hosszabbnak tűnő, helyhez kötött hónapokban utazásokról álmodunk. Napközben meg nézegetjük már az opciókat, napfényre, tengerre, kalandra vágyva.



Mindezt együtt már most is ígéri a világ egyik első számú turisztikai célpontja, Thaiföld. A gazdag kultúrájú, évezredes élő hagyományoktól  színes, vibráló délkelet-ázsiai országba régóta szívesen kelnek útra a magyarok. Bangkok, Pattaya, Phuket, Ko Samui, Chiang Mai egyre többünk számára ismerős. Tengerpart, ősi buddhista szentélyek, kolostorok, díszes templomok, mesébe illő paloták, hatalmas kő-Buddhák, lüktető partihelyek és ellenállhatatlan konyhaművészet vonzanak bennünket.

A mostani turistaszegény, pandémiás időkben Thaiföld  az egzotikus délkelet-ázsiai úti célok között kitűnik azzal, ahogy a világjárványt kezeli. Sikeresen tartja alacsonyan a fertőzöttek számát és külön protokollt dolgozott ki a turistaszektornak. "Biztonság és egészség" programját a turizmus és a kereskedelem szereplői az egészségügyi minisztériummal közösen hívták életre. A cél az utazók bizalmának elnyerése volt a szigorú tisztasági, védekezési és fertőtlenítési követelményekkel, melyeket a csatlakozó áruházaknak, boltosoknak, szállásadóknak, vendéglátóknak be kell tartaniuk. A Covid miatt most ez az új normalitás - vallják. Azok, akik tartják magukat hozzá, igazolást kapnak: a SHA, az Amazing Thailand Safety And Health Administration diploma garancia a biztonságra.

A legtöbb szereplő még felkészül és vár: bízik az oltások erejében és a mihamarabbi teltházas szállodákban, vendéglőkben, bárokban, strandokban. De nem kell mindenkinek várnia. A home office új távlatokat nyitott, a távmunkások már most élvezhetik a strandirodát, a munkával egybekötött vakációt. Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra tenger - elég csábító, nem? Egyelőre ugyan még 15 éjszakás karantén vár az utazókra, de sokakat ez már most sem tart vissza és a helyzet remélhetően hamarosan változik.

Az Asian Trails utazási cég úgynevezett menekülőcsomagjaival teszi könnyebbé a döntést. Ezek általában 15 éjszakás bangkoki és két hét tengerparti szállodát tartalmaznak, luxusszobákban, transzferrel és kirándulással a szigetekre. Minimum 30 nap ott tartózkodás esetén vehetők igénybe a csomagok, már 1000 dollártól. De van kéthónapos változat is, ott a tengerparti nyaralás nyúlik meg. Okos választás okosmunkához - vallják.Egy ilyen csomag még vízum nélkül is elérhető a magyaroknak. Ha 45 napnál nem maradunk tovább Thaiföldön, akkor nem kell bajlódnunk a beutazási engedéllyel. Ennél hosszabb úthoz Thaiföld budapesti nagykövetségén kérhetünk vízumot.