Hol meg akartam tagadni, hol bűntudatom volt

2021-05-21 10:12:00 Koronczay Edit

hírkép

Egészséges gyermeknek várták… Down-szindrómával és több járulékos betegséggel született Peti 2007-ben. Az édesanya, Anikó rengeteg tapasztalatot szerzett a másságról, a mássággal való együttélésről.  Az életüket, érzelmeiket, pozitív, negatív történéseket, élményeiket őszintén, teljes valóságában, mindenfajta szépítés nélkül mutatja be blogjában.

 



„Érzéseimet, gondolataimat közvetítem, szemléltetve, hogyan változok ebben a folyamatban én is. Hogy néha a lehetetlennek tűnő dolgokra is képesek vagyunk, de néha apróságtól is összeomlunk. A valóságunkat láttatom, talán erőt és hitet adva másoknak, akik hasonló cipőbe lépnek bele, vagy csak elakadnak az élet útvesztőjében.” (mindownnap.hu)

 

Különleges és mély interjú következik „Petianyuval”, azaz Dubiel Anikóval.

„A down mellé társuló járulékos betegségek a legrosszabbak szerintem.

Nehéz-e 10 éve pelusozni egy érdekesen működő bélrendszerrel élő gyereket? Nehéz-e 10 éve szinte minden éjjel felkelni ? IGEN !

Nehéz-e néha/mindig százszor elismételni dolgokat? Nehéz-e amikor a produkciós dolgai elő jönnek nyilvános helyen / csúnya beszéd, köpködés, rugdosás / ? IGEN !

Szorongató érzés -e a jövőjére gondolni? De még mennyire….

Félelmetes -e minden nap arra gondolni, hogy megteszek-e a fejlődéséért mindent ? Hogy észreveszem-e amit nem tud elmondani? Félelmetes-e, hogy mentálisan hamar fáradok már? IGEN !

Eszembe jut-e , hogy milyen volt előtte és mi lenne nélküle? Az előtte IGEN, de a nélküle már NEM !

Szeretem-e minden porcikáját, szeretem-e MINDEN hibájával ? IGEN !!!! Bennem is él a lelke, hiszen belőlem lépett ki a földi létbe, én adtam neki Életet, ami számomra szent. Ezer és ezer szeretetteljes pillanatot, érzést ajándékoz nekem, az angyali tisztaságát, a gonosz mentes szemléletét.

Elcserélném-e egy másik Életért, amiben ő nincs jelen? SOHA !!!!!!!!” Olvasható Anikó blogján a mély vallomás.

„Minek mutogatod a fogyatékos gyermeked, úgyis a társadalom szörnye lesz…" Ehhez hasonló véleményt is kapott már Anikó. De mint írta a blogban:

„Peti életét nem azért tettem a nyilvánosság elé, hogy bárkit is megijesszek, elriasszak. Célom az volt, és most is az, hogy az Élet pozitív oldalát is megmutathassam Vele, hogy AKIT ÉRDEKEL, megismerhesse az érzelmeit, hétköznapjait, szerethetőségét !…”

„Sajnos látok szomorú élettörténeteket, látok szeretetéhes gyermekeket, akik csak megszülettek és az oda nem figyelés miatt elvesznek, vagy elvesztek.

Ilyenkor rádöbbenek, hogy talán én jól szeretem őket, talán tényleg figyelek rájuk, gondoskodok róluk.

Peti születetten nem gonosz, hianyzik belőle a rosszindulat és bántás szándéka, sőt, nem is érti érzelmileg, hogy valaki miért bánt valakit.„

Csak és kizárólag őszinte sorok olvashatóak a blogban.