Így buktathatod le a kamuprofilokat

2021-06-02 11:55:00 Koronczay Edit

hírkép

A közösségi oldalakon csak úgy nyüzsögnek a kamuprofilok. Bárki, bármikor, bárhol beleszaladhat egybe, vagy akár többe is. Sőt előfordulhat az is, hogy régóta beszélgetsz online egy olyan emberrel, aki a valóságban nem is létezik. Akadnak olyan szituációk is, amikor nem csupán a beszélgetés a cél, hanem az átverés, esetleg az anyagi lehúzás.



Érdemes vigyázni a közösségi médiában azzal, hogy kit jelölsz be vagy kit igazolsz vissza ismerősödnek. Arra pedig még érdemesebb figyelni, hogy személyes adatokat, bankszámla információkat soha ne adj ki idegennek. Az ellenőrzés pedig minden új, leendő ismerős, megkeresés esetében fontos, pontosan azért, hogy ne ess bele egy szélhámos, egy kamuprofil csapdájába és ne érhessen kellemetlen meglepetés, csalódás. Nincs szükség magánnyomozóra, sem óriási számítástechnikai tudásra sem ahhoz, hogy kiderítsd melyik a kamuprofil. Adunk néhány egyszerű, könnyen, gyorsan alkalmazható tippet.

1.      Google képkereső


Könnyen kideríthető kamu-e az adott profilkép, borítókép, vagy megosztott fotó. Rámész a kérdéses képre, jobb egérrel kattintasz egyet, majd rámész ide: képkeresés ezzel: Google Ekkor kiad egy csomó találatot az adott képről és ezáltal le tudod ellenőrizni, hogy valóban az adott személy van-e rajta, vagy valaki más.

2.      Link


Ha rögtön az ismerkedés elején linket kapsz tőle, akkor semmiféleképpen ne kattints rá, mert lehetséges, hogy vírus és magával hoz rengeteg kéretlen tartalmat és üzeneteket, hirdetést, de rosszabb esetben akár olyan programot telepít a gépre, mely lassítja azt, vagy esetleg kémked.

3.      Fotó és lájk

Az is furcsa, ha valakinek a borítóképét vagy profilképét, esetleg nyilvános megosztásait nem lájkolja, nem kommenteli senki. A barátok, ismerősök ugyanis nem szokták vélemény nélkül hagyni a közösségi médiáéban megosztott dolgainkat.

4.      Iskolák, munkahelyek, sport

Ha valakivel nemrég ismerkedtél meg az interneten, érdemes résen lenned. A chatelés során bátran érdeklődj a múltjáról, iskoláiról, hol sportol és mit, vagy akár a munkahelyéről is kérdezősködhetsz. Ezekre mind-mind könnyű lesz rákeresned az interneten, hogy valóban igazat mond-e az illető vagy csak kamu az egész, ahogy a profilja is. Keress rá például az iskolára a nevével együtt, ki kell dobnia az internetnek az igazságot.

5.      Az rendben, hogy rengeteget beszélgettek írásban, de az mindenképpen gyanakvásra ad okot, ha az illető nem akarja, elutasítja az online találkozást. Ugyanis számtalan lehetőség van erre: FaceTime, Skype, videóhívás, Messenger, Zoom és még sorolhatnánk. Ha hárítja ezeket az online, ugyanakkor élő  találkozásokat, akkor ott biztosan gond van és nem az, akinek mondja magát.

6.      Ezután persze jöhet az igazi, élő találka is. Ha fura kifogásokat talál ki, folyamatosan elhalasztja ezeket mindenféle ürüggyel és egyszerűen nem jön össze a személyes találkozó miatta, akkor bizony gyanakodhatsz, hogy az illető csak szórakozik veled.

De ha mégis eljutsz a személyes találkozóig az előzőeket figyelembe véve és betartva, akkor biztos lehetsz abban, hogy azzal fogsz találkozni, akivel valóban beszélgettél eddig.