Zentai sokadalom

2021-08-20 16:43:00 Kail

hírkép

Ezerarcú Délvidék összeállítással lép fel.hetvenedik születésnapját ünneplő Magyar Állami Népi Együttes azSokadalom résztvevői bőséges programkínálatból választhatnak. Aegyik legnagyobb ünnepét. Az V. Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó ésAugusztus utolsó hétvégéjén rendezik Zentán a délvidéki magyarság



A Táncháztalálkozó szervezőbizottsága, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, mint háttérintézmény, partnerségben a budapesti Hagyományok Házával augusztus 28-án, Zentán, a Sportcsarnokban ötödik alkalommal tartja meg a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom elnevezésű rendezvényét.

Juhász Gyula, a vajdaság hálózat munkatársa foglalja össze az eseménysorozatlegérdekesebb programjait.

„A táncháztalálkozó és sokadalom immár hagyományt teremtett Zentán. A helyi tehetséges társulatok mellett az egész Kárpát-medencéből érkeztek népzenei és néptáncegyüttesek az évek során. A kiváló gyermekprogramok és kézműves foglalkozások mindhozzájárultak a programsorozat népszerűsítéséhez. E tradíciót idén is folytatjuk,magyarországi vendégeket is várunk, a Magyar Állami Népi Együttes az Ezerarcú Délvidék című gálaestjével emeli a táncünnep fényét.

Igazi különlegességnek számít BothJózsef és párjának tánctanítása. A mezőségi hagyományok kiváló ismerői – többévtizedes gyűjtői tapasztalattal tarsolyukban – ezúttal a melegföldvári táncokkal ismertetik meg az érdeklődőket az Eszterlánc zenekar kíséretében. A Csongrád-Csanád megyei Apátfalva táncait a zentai származású művész, a város Pro Urbe díjasa, a Fölszállott a páva vetélkedőben is sikeresen szerepelt Németh Antal oktatja azegybegyűlteknek.

Két jubiláló együttest is köszönthetünk körünkben: a harmincéves topolyai Csalóka zenekar koncerten lép fel, a tízéves óbecsei Fokos zenekar Jókedvemben című összeállítással áll színpadra. A vajdasági mesemondókat – a muzslyai, kupuszini, ludasiés hajdújárási regélőket – a Mesesátorban hallhatjuk egész napos program keretében.

A nagyon népszerű kézműves foglalkozásokon az ügyes kezűek neves korongozóktól, marokedény-készítőktől és hangszerkészítőktől leshetik el a szakmák titkait.

A női látogatók érdeklődésére apellál az a divatbemutató, amin a „Kis fekete” pályázatra készült vajdasági viseletkészítők és kézműves alkotók míves darabjait mutatják be. A Hencidától Bonchidáig elnevezésű hagyományőrző vetélkedő elengedhetetlen része a műsorfolyamnak, a kirakodóvásár pedig a résztvevők pénztárcáját veszi célba.

A sokadalom iránti érdeklődés jelentős, s mivel rendhagyó módon augusztusban rendezzük a jeles eseményt, így jó időt is remélünk. Napközben – a szabadtéri programokra – szép számú betérőre, este a sportcsarnokban pedig több mint félezer vendégre számítunk.”