​Hogyan utazzunk a gyerekekkel külföldre?

2023-03-12 00:00:00 Farmosi Nóra

hírkép

Egy háromgyermekes utazási szakértő osztotta meg a tapasztalatait, amiket érdemes minden gyermekes családnak megfogadni, ha utazásra adnák a fejüket a kicsikkel.



Vannak, akik bátran belevágnak az utazásnak kisgyermekkel is, mások várnak, amíg megnőnek, és kicsit önállóbban tudnak utazni. Dr. Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró az Inforádió Világszám szombati adásában megosztotta tapasztalatait a hallgatókkal a témában. Ő maga hiteles forrás, hiszen három tündéri kisgyermek édesapja, akikkel gyakran utaznak is.

A gyerekek sok mindent kibírnak, de a kérdés, hogy mi mit bírunk ki? Az úticélt érdemes úgy kiválasztani, hogy az utazási idő ne legyen túl hosszú. Én azt tapasztaltam, hogy ha nagyon sokszor kell átszállni, vagy ha nagyon hosszú az autóút, az megviselheti a gyerekeket - mondta a szakértő. Egy horvátországi, olaszországi vagy felvidéki, erdélyi kirándulás megfelelő távolságra van gyerekekkel is, de persze vannak, akik bevállalják a hosszú utakat is.

A hosszú repülőutak ugyan nem kedveznek a kisgyermekeseknek, pláne, ha váratlan szituációk - pl. késés, járattörlés - adódnak, de hozzá lehet őket szoktatni a repüléshez, így a sokadik alkalommal már gördülékenyebben megy majd az utazás. A légitársaságok jelentős része figyel rá, hogy a gyerekkel utazók kényelmét is biztosítsák, van, ahol még a babakocsit is, és külön menüt is szolgálnak fel a kicsiknek.

Ami ne maradjon otthon: okmányok, babakocsi, pelenka, cumisüveg, és a megfelelő szállást is érdemes előre kiválasztani. A tervezés és a szervezés sokkal több időt igényel, mint egy gyerek nélküli utazásnál, de a nyugalom érdekében megéri a ráfordított idő és energia - mondta a szakértő.

Nem mindegyik szálloda gondol a kisgyerekesekre, de vannak gyerekbarát szállodák, játszóházakkal, babysitter szolgálattal, külföldön is itthon is. Ázsiában sok szálláshelyen vigyáznak a gyermekekre, nálunk kifejezetten csak a gyermekbarát, vagy családbarát szállodák egy részében elérhető ez a szolgáltatás. Kiságyat általában tudnak biztosítani a legkisebbeknek, ahogy az etetőszék és a fürdetőkád is.

Gyermekekkel is sok mindent meg lehet nézni, de figyelembe kell venni a klímát is, az időtartamot is, azt is, hogy tisztába kell őket tenni, a higiéniai körülmények sem mindegy, hogy milyenek. A csapvíz és a gyógyszerek beszerzése sok helyne problémát jelenthet, így utóbbiakat mindenképpen jó magunkkal vinni, ahogy a megfelelő öltözet, takarók, cumi, alap dolgok se maradjanak otthon.