Akár rekordév is lehet 2023 a turizmusban

2023-08-07 00:00:00 Farmosi Nóra

hírkép

A Balatonnál ügyelniük kell az ár-érték arányra a szolgáltatóknak.A nyár elejétől csaknem 2.7 millió vendéget és 6.7 millió vendégéjszakát regisztráltak a magyarországi szálláshelyeket. A vendégek száma 3 százalékkal nőtt és a vendégéjszakáké is a tavalyi főszezon felénél mért érték felett alakult. A külföldiek eddig már 16 százalékkal több éjszakát töltöttek és 28 százalékkal többet költöttek nálunk, mint tavaly ilyenkor. Augusztus végéig további 3.6 millió éjszaka foglalás látszik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban. Ezek több, mint kétharmada, 2.7 millió vidéki szálláshelyekre szól.

 


Mindenképpen bizakodásra ad okot minden egyes eredmény, valóban elérhető az, hogy rekordév legyen 2023. Kezdtek visszatérni a külföldi vendégek. Összességében látszik, hogy 16 százalékkal többen vannak, mint korábban és a költésük is 26 százalékkal növekedett. Az inflációval együtt is jóval nagyobb a bevétel. A szolgáltatóknak is jóval nagyobb kiadásokkal kell számolniuk, de úgy látjuk, hogy jól teljesít a turizmus. Németország továbbra is a legfontosabb küldő ország, a V4 országokból is sokan jönnek, megjelentek a kínaiak, amerikaiak is és azt is látjuk, hogy hatásosak a Magyar Turisztikai Ügynökség kampányai. Onnan, ahol sokat hirdetnek, még több vendég érkezett. Budapest és a Balaton egyaránt népszerű" - mondta Dr. Kiss Róbert Richard a Ma reggel adásában.

 

A populáris vidéki helyekre, mint Hévíz, Vonyarcvashegy, Siófok, Balatonfüred is visszatértek a külföldiek. A Kisfaludy program keretében megújult szálláshelyekkel pedig az elégedettségi mutató is növekszik" - mondta a turisztikai szakújságíró, aki a turai kastélyszállóból jelenkezett be. A gasztronómia tekintetében ma már Budapesten és vidéken is vannak olyan helyek, amiket ajánl a Michelin kalauz, érezni a fejlődést.

 

A fapados járatok elindultak, így a magyarok is megindultak külföldre. A belföldi turistákat hiányolja néhány Balaton parti település, de a fesztiválok időszakáa augusztusban és szeptemberben is nagy tömegre számítanak - mondta a szakértő. A fővárosi nagy rendezvényekre is rengeteg látogató érkezik majd. Az Atlétikai Világbajnokságra 30.000 embert várnak, durván 120.000 vendégéjszakát töltenek majd el. Ők többet is költenek egy átlagos turistánál, igénybe veszik a vendéglátóhelyeket és a szolgáltatásokat is.

 


A SZIGET fesztiválra 450.000 látogatót várnak, amiből többségben vannak a külföldi vendégek. Egész Európából érkeznek ide, sőt a világ távolabbi részeiről is képesek ideutazni a rajongók, hogy megnézzék kedvenc előadóikat. Ráadásul az idén javul a szolgáltatások minősége is, kevesebb por és több tisztaság jellemzi majd a fesztivált, a higiéniai egységek is szintet lépnek idén. 50 új fellépő várja majd a külföldi és belföldi vendégeket. A nagy sportesemények hozadéka, hogy a következő években is fellendítik az idegenforgalmat a szervező országban.