Szemét támadja Pekinget

2011-05-20 07:42:00 szorenyi.p

hírkép

Pekingben naponta csaknem 20 ezer tonna szemét keletkezik. A gond, hogy annak a felét tudják elszállítani. A többi sorsa bizonytalan. Ráadásul a hulladékfeldolgozók kapacitása is kisebb, mint 20 ezer tonna.



50 évvel ezelőtt még csupán naponta 5000 tonna szemét gyűlt össze a kínai fővárosban. Az ugrásszerű változás a politikai és gazdasági nyitás után következett be. Már 15 évvel ezelőtt is 15 ezer tonna szemetet termeltek a pekingiek. Hulladéklerakók épülnek, de a szemét mennyisége gyorsabban nő.

Jelenleg elföldelik a szemét egy jelentős részét, ez azonban korántsem tökéletes megoldás. A föld alól ugyanis mérges gázok törhetnek elő. Arról már nem is beszélve, hogy Pekingnek nincs felesleges földterülete.

Most azt tervezik, hogy ez elföldelő módszer helyett újrafeldolgozókat építenek. Legalább 300-at. A szelektíven gyújtott hulladékot pedig 13 új válogatóban osztályozzák majd. A kérdés, hogy mennyire van ennek értelme, hiszen, a kínaiak is gyakran tapasztalják, hogy a szétválogatott szemetet a helyi kukások bizony összeöntik. A városvezetés reményei szerint az új létesítmények megépülése után, mer lesz értelme a szeletív szemétgyűjtésnek Pekingben.