A magyarok lerohanták az Adriát

2011-05-22 08:26:00 szorenyi.p

hírkép

Jelentősen emelkedett a Horvátországba látogató magyar vendégek száma az év első 4 hónapjában. A biztató évkezdet ellenére a horvát idegenforgalmi szakemberek óvatosak, örömmel veszik, ha a tavalyihoz hasonló számú magyar tölti majd az idejét az Adriánál.



Zára (Zadar) megyébe az egyébként csak kevés számú turistát vonzó téli, tavaszi hónapokban 207 százalékkal nőtt a magyar vendégek, 275 százalékkal pedig a vendégéjszakák száma. A Kvarner-öbölben 42 százalékkal, az Isztrián 24 százalékkal, Dubrovnikban pedig 21 százalékkal több magyar pihent az év első négy hónapjában.

Marin Skenderovic, a Horváth Idegenforgalmi Hivatal budapesti kirendeltségének vezetje azonban óvatos, mert meglátása szerint az ígéretes évkezdet még nem garancia a jó főszezonra. A horvát lapok elmúlt legutóbbi írásaira reagálva arról is beszélt, hogy korántsem igaz az az állítás, hogy már megtelt volna a nyári szezonra a horvát tengerpart, ez a hír ugyanis legfeljebb a drágább szállodák foglalásaira igaz.

Az elmúlt napokban a budapesti Vásárcsarnokban Kvarner régiója mutatkozott be, ez a környék ugyanis hagyományosan a legkedveltebb a magyarok körében. Nedo Pinezic, a Horvát Gazdasági Kamara magánszállásokat tömörítő szakosztályának elnöke az MTI érdeklődésére azt mondta: az első négy hónap 42 százalékos növekedése 2400 magyar vendéget jelentett Fiume (Rijeka), Abbázia (Opatija) és Cirkvenica környékén, valamint az öbölben lévő szigeteken.

Magyarország a hatodik helyen áll ezen a vidéken, ami a turistákat illeti, az olaszok, szlovének, németek, osztrákok és csehek után az összes vendég 4,2 százaléka magyar.



Horvátországban tavaly 317 ezer magyar vendég 1,7 millió éjszakát vendégeskedett.