Szerbia olcsó és közel van

2011-06-01 14:28:00 V.J.

hírkép

Ha Magyarországon szerbiai uticélok iránt érdeklődnénk valakitől, valószínüleg csak fejcsóválást kapnánk válaszul. Déli szomszédunkat ma még leginkább tranzitútvonalként használja az átlagutazó. Pedig van itt is látnivaló bőven, sőt olcsón.



A Szerbi Köztársaság nagykövete, Dejan Sztankovics köszöntötte az újságírókat déli szomszédunk Dózsa Győrgy úti nagykövetségén. A szerb turizmust bemutató sajtótájékoztató előtt mindenki belekóstolhatott a különleges áfonya vagy eperlekvár ízeibe.

A ma még csak a Balkánra és a tengerpartokra vezető útvonal részeként ismert nagyon közeli ország sokszínű idegenforgalmi kínálatát  Belgrád és Szerbia Idegenforgalmi szervezetinek képviselői mutatták be.  Az 588 km hosszú Duna szakasz várait -Péterváradot, a Kalimegdant vagy a Szendrői várat szinte az év minden szakában érdemes meglátogatni és az évente megrendezett fesztiválok miatt is felkereshetjük Szerbiát.

A vájtfülű balkánzene fanatikusok biztosan kedvelik majd a Guca-i hangulatot, ahol többszáz fúvósbanda csinál remek hangulatot a faszénen sűlt finomságok és a rakija mellé. Belgrád pedig önmagában is megér legalább egy hétvégét, főképpen a Beer Fesztivál vagy a júniusi Exit Fesztivál idején, amikor 8-900 ezer vendég is élvezi a sokféle ritmust. A szerb főváros amúgy is a bulizók mekkája. Nem véletlenül lett tavaly az internetes nemzetközi szavazáson Európa bulifővárosa.

Hogy sem éhezni sem szomjazni nem fogunk azt a roppant barátságos árak is garantálják. All inclusive italfogyasztással - nem kell kiemelni ennek jeélentőségét - 8-10 euróból kijön az éttermi vacsora. A szálllások árai is barátságosak. Mint Ivana MIlatovic a Belgrád Idegenforgalmi Szervezetének képviselője kérdésre elmondta, kétcsillagos szállodában már 60 euróért kaphatunk szállást.

Budapest Belgrádtól csak 380 km-nyi távolságra van. AKár egy htvégére vagy egy színházi előadásért, koncertért érdemes nekiindulni. Ahogyan a nagykövet úr fogalmazott: "a nagy vendéglátás" nem maradhat el.