Így melegszenek a pingvinek

2011-06-06 17:13:00 szorenyi.p

hírkép

Egy melegedő pingvincsoport külső tagjai se fáznak - derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport császárpingvinekről készített videofelvételekkel. A zord antarktiszi teleket ők ugyanis szorosan egymás mellé csoportosulva élik túl. Ez az információ különösen fontos lehet a 33 fokos magyarországi nyarakon.



A pingvinek alig észrevehető hullámokban mozognak a csoporton belül, amelynek szerkezete így az idő elteltével jócskán megváltozik - írják a kutatók a Plos One című folyóiratban. A filmet télen vették fel az Antarktiszon, ahol a hőmérséklet -45 Celsius-fok alatti értékeket is elérhet, a szél pedig 180km/h sebességgel is fújhat. Ilyenkor a pingvinhímek nem csak magukat, hanem tojásaikat is melegen tartják, ugyanis ők az egyetlen gerincesek, amelyek az antarktiszi télben szaporodnak. A nőstények ilyenkor a nyílt tengeren tartózkodnak.

Eddig a kutatók úgy vélték, hogy e csoportosulások a hő megtartása végett olyan sűrűek, hogy lehetetlen bennük a mozgás. A kamerák által 1,3 másodpercenként, több órán át rögzített képek azonban másról tanúskodtak.

A csoporton belüli koordinált mozgás oly csekély mértékű, hogy puszta szemmel láthatatlan, hosszú távon azonban megváltoztatja a kolónia szerkezetét. Miután a hullám elérte a csoport elejét, az ottani pingvinek közül néhányan kitotyognak a tömegből, és beállnak a csapat végére. Több óra elteltével tehát a pingvinek áthaladnak a teljes kolónián, így mindenkinek egyenlő rész jut a melegből.