Több vonat indul a Balatonhoz

2011-06-17 08:01:00 szorenyi.p

hírkép

Sűrűbben járó vonatok, kényelmesebb kocsik, kerékpárszállítás, családi kedvezmény, viszont Budapest és Székesfehérvár között pusztaszabolcsi kerülő az északi part felé - ezek a nyári balatoni menetrend legfontosabb jellemzői, közölte a a MÁV Zrt. és a MÁV-START.



Az augusztus 28-ig tartó nyári menetrend alatt szombattól a Budapest Déli pályaudvar és a Balaton déli és északi partja között is - a gyorsvonatok mellett - naponta több közvetlen sebesvonat is közlekedik, amelyek a tóparton minden megállóhelyen megállnak.

A Balatonhoz mind a déli, mind az északkeleti mind pedig a nyugati országrészből közvetlen vonatok közlekednek - az átszállás nélküli eljutást biztosítva - többek között Sopronból, Szombathelyről, Miskolcról, Sátoraljaújhelyről, Záhonyból, Nyíregyházáról, Debrecenből, Szolnokról és Szegedről is.

A Budapest-Székesfehérvár vonal pályafelújítási munkálatai miatt a teljes nyári menetrend ideje alatt egyes vonatok kerülő útirányon - Pusztaszabolcson át - közlekednek a főváros és a Balaton északi partja között. Ezek között lesz olyan vonat, amelyik nem érinti Székesfehérvárt, ezekre a vonatokra Székesfehérvár irányából Szabadbattyánban lehet majd átszállni a Balaton északi partjára igyekvőknek.

A nyári időszakban a Balaton déli partján a kétóránkénti gyorsvonatok egy-egy InterCity minőségű, légkondicionált kocsival közlekednek. A kényelmes, légkondicionált szolgáltatás mellett a tavalyi évben felújított, nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsik is közlekednek majd ezeknek a járatoknak a nagy részén. Az északi parton is hasonló lesz a menetrend.

A családok részére kívülről babakocsi piktogrammal jelöli meg a vasúttársaság a gyorsvonatokon azokat a kocsikat, ahol a babakocsik a vonaton könnyen elhelyezhetők. Ugyanitt kisgyermekek számára külön ülés található. A családok 33 százalékos engedményt kaphatnak a jegyek árából.