Mégis lesz metrónk?

2011-06-22 10:26:00 szorenyi.p

hírkép

A fővárosi ellenzéki pártok is támogatják Budapest vezetését abban, hogy megegyezzen a francia Alstom céggel a 4-as metró számára szállítandó metrókocsik ügyében. A francia cég elnöke Magyarországon tárgyalt, miután számukra kedvezőtlen ítélet született egy perben.



Nehéz meg mondani, hogy mekkora esély van a megegyezésre, az irány azonban jó - mondta az mTI-nek az ellenzéki MSZP képviselője a megbeszélések után. Tarlós István főpolgármester több órán keresztül tárgyalt Patrick Kronnal, a francia Alstom-csoport elnök-vezérigazgatójával. A tárgyalások után a Fidesz által támogatott főpolgármester azt mondta, rendkívül közel kerültek a megoldáshoz.

Patrick Kron, a francia Alstom-csoport elnök-vezérigazgatója azt mondta, Tarlós István meghívására néhány hét múlva visszatér Budapestre, és lezárhatják a megbeszélést. Közölte: kiderült, hogy mindkét fél gyakorlati megoldást szeretne találni a problémákra.

A megbeszélésen jelen volt Kocsis István, a BKV és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes és Tüttő Kata, az MSZP frakcióvezető-helyettese is.

A BKV tavaly október 20-án bontotta fel az Alstommal a szerződést, amelyet még 2006-ban a 2-es és 4-es metróra szánt szerelvények gyártására kötöttek. A felmondása oka az volt, hogy az Alstom nem szerezte meg határidőre a szerelvények gyártásához szükséges típusengedélyt. Ezzel egyidejűleg a BKV megpróbálta lehívni a szerződésben foglalt bankgaranciát, amelynek jogosságát az Alstom vitatta.

Az Alstom emiatt beperelte a BKV-t. A nanterre-i bíróság tavaly decemberben nem jogerősen úgy döntött, hogy megtiltja a BKV-nak a bankgarancia lehívását. A másodfokon eljáró versailles-i bíróság júniusban engedélyezte a BKV-nak a 30 milliárdos bankgarancia lehívását, a teljes összeg hamarosan meg is érkezett a BKV számlájára.