Ma éjszakázhat a múzeumokban

2011-06-24 10:06:00 szorenyi.p

hírkép

Zenétől a rabszállító járműveken át az iráni divatig sok mindent láthat az, aki ma éjszaka nem alszik, hanem múzeumot látogat. Egész éjjel bemehetünk az intézményekbe, sok helyen jelentős kedvezménnyel.



Az Iparművészeti Múzeum a Qádzsár-kort bemutató időszaki kiállításhoz kapcsolódva perzsa és török koncertekkel, török néptánccal, filmvetítésekkel, iráni divattal és a mintegy száz iparművészt felvonultató Kreatimm vásárral várja a látogatókat, akik akár egy darabka Zsolnay-mázas épületkerámiát is hazavihetnek ékszer formájában. Szintén keleti - egyiptomi - témájú tárlata köré szervezi programjainak többségét a Szépművészeti Múzeum, ahol lesz Múmia bál, filmvetítés, hastáncbemutató, szerepjáték és koncertek, de a közönség arab étel- és italkülönlegességekkel is megismerkedhet.

A Magyar Nemzeti Galériában többek között különleges tárlatvezetések, könnyűzenei és klasszikus zenei koncertek, kreatív műhely és a MOME végzős textiltervező hallgatóinak divatshow-ja került a programba. A Magyar Nemzeti Múzeumban számos gyermekprogram, tárlatvezetés, filmvetés mellett idén Hubertus von Hohenlohe herceg éjféli koncertjét hallgathatják meg.

Autólegenda érkezik a Közlekedési Múzeumba, a legendák által övezett Maybach Zeppelin, az autótörténelem egyik legexkluzívabb darabja. A 200 lóerős autóritkaság mellett a "jövő autójával" is találkozhatnak. A Rendőrség-történeti Múzeum előtt ki is próbálhatják az érdeklődők a rabszállító autót, a rendőrségi motorcsónakot, valamint a jet-skit, a rendőrmotort, a mentőautót, a tűzoltóautót és egy bűnügyi technikai gépkocsit is.

A programok között számos zenei is lesz: a Ludwig Múzeumban a Dj Bootsie Acoustic Band, a Compact Disco és a Bin-Jip, a Fugában Peter Ogi, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - OMIKK-ban pedig a Göncölszekér zenekar játszik.