Új határátkelő Horvátországba

2011-07-07 13:16:00 superadmin

hírkép

Közúti határátkelőhely nyílhat a Somogy megyei Gyékényesen, ahol jelenleg vasúti átkelő működik; a cél az, hogy még Horvátország uniós csatlakozása előtt megteremtsék a két ország közötti átjárás lehetőségét.



Kisiván István gyékényesi polgármester a Somogy Megyei Hírlapnak elmondta: már két alkalommal is keresték az önkormányzatot a Nemzetgazdasági Minisztériumtól.

Az elgondolás nem új, hiszen több mint egy évtizede megy a lobbi a gyékényesi közúti határátkelőhelyért. Tanulmánytervek is készültek, számos megbeszélés témája volt, mondván Varasdot a Letenye felől érkezők könnyen megközelítik, ám a Kapronca és Belovár környékére menőknek, illetve az onnan érkezőknek sokkal ideálisabb volna, ha Gyékényesnél lépnék át a határt - idézte fel a lap az előzményeket, hozzátéve: most azonban nem a régen eltervezett nyomvonalat jelölték ki.

A kavicsbánya két közúti tava mellett kimenő út egyenesen nekimegy a horvát határnak, amit egyébként munkaútnak is terveztek, ez lenne leaszfaltozva, kiépítve, a horvátoknak 80 méter utat kell csupán építeniük - mondta a lapnak Kisiván István. Megjegyezte: a településnek turisztikai szempontból is jót tenne a közúti átkelő.