Bizonytalanság a magyar szállodapiacon

2011-07-22 16:24:00 szorenyi.p

hírkép

Magyarország szállodái a közép-kelet-európai régióban vizsgált öt állam - Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - között az egy kiadható szobára jutó bevétel nagysága alapján továbbra is csak a negyedik helyen szerepeltek májusban.



Az elemzést a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége készítette a STR Global társaság legfrissebb felmérése alapján. A februárban publikált előző felmérés szerint Magyarország az öt ország között tavaly szobafoglaltságban a negyedik helyen végzett.

Ugyanakkor májusban Magyarország szállodái már nagyon jól szerepeltek, a szobafoglaltsági mutatószám - a második legnagyobb mértékű javulást mutatva - 17,1 százalékkal emelkedett 2010 májusához képest.

A vizsgált országok között január-májusban Ausztria szállodái teljesítettek a legjobban 64,2 százalékos szobafoglaltsággal, 92,1 eurós nettó átlag szobaárral és 59,2 eurós nettó revpar mutatóval.

A magyarországi szállodákban a szobafoglaltság 53,9 százalékos volt az első öt hónapban, ez a harmadik helyre volt elég. A nettó átlag szobaár 59,2 eurót, a nettó revpar mutató pedig 31,9 eurót tett ki.

Az idén májusban, az STR Global riportjában szereplő 41 európai város között lényegesen javítottak tavalyhoz képest a budapesti szállodák, szobafoglaltságban a 28. helyre, nettó átlag szobaár szempontjából a 39., a nettó revpar mutató alapján pedig ugyancsak a 39. helyre került.

Az országos szinten az első négy havi erős keresletélénkülés májusban megállt. A szállodákban jelentkező belföldi vendégéjszakák száma csökkent, a külföldi csak minimális mértékben emelkedett.

2011 májusában az országos szállodai kapacitás csökkent minden kategóriában a négycsillagos hoteleket kivéve. Különösen az egy- és kétcsillagos szállodáknál folytatódik az évek óta tartó tendencia.

 



A szövetség tagszállodáitól beérkezett előrejelzés szerint 2011 második félévének üzleti kilátásai nagyon bizonytalanok.