Megsérült a gólya

2011-08-25 16:24:00 szorenyi.p

hírkép

Megsérült gólyát találtak néhány hete Makón. A madarat a szegedi állatkertbe vitték, ahol most ápolják. Folyamatosan gyógyul, de nem tudni, hogy elrepülhet-e társaival néhány hét múlva.



A madár rendkívül lesoványodott, bicegett és tetvek lepték, amikor bekerült a vadasparkba. Nem törés, hanem ízületi sérülés okozza a sántikálást, amely nagyobb eséllyel gyógyítható. A gondos kezelésnek és ellátásnak köszönhetően a gólya jól van, fokozatosan gyógyul.

Az igazgató közlése szerint a madarat napjában nyolcszor, tízszer kell etetni. Fajtársaival ellentétben a halat nem igazán kedveli, annál inkább szereti a fehér egereket. A sérült gólya idei kelésű, vagyis nem lehet idősebb 3-4 hónaposnál. Ezt jól mutatja, hogy a kifejlett példányokkal ellentétben csőre, lába és szeme környéke még nem vörös, hanem világos, sárgás-barnás. Gondozói bíznak benne, hogy teljesen felépül, ami feltétele a későbbi szabadon engedésének.

A mentőközpontba viszonylag gyakran kerülnek sérült fehér gólyák, feketék jóval ritkábban. A sérült vagy beteg állatokat, amint lábra tudják állítani, kiengedik a vadaspark egyik tavára, ahonnan szabadon elrepülhetnek. A törött szárnyú vagy más okból röpképtelen madarak az állatkert állandó vendégei maradnak.