Így készült: a Margit híd fémdíszei

2011-08-30 13:35:00 superadmin

hírkép

Már a reggel tudtuk, hogy érdekes lesz a mai forgatás, hiszen nem hétköznapi helyszínen jártunk. A Csepeli Öntöde üzemi területén, az üzemvezetője, Gelencsér Pál vezette végig a Világszám.hu stábájt.



Volt fogalmunk az öntés folyamatáról, ugyanis felkészültünk, de a színtiszta valóság azért mégis más. A körülmények nem éppen irodaiak, magas a hőmérséklet és a padlót vastagon por fedi.

A vezető mérnök szerint itt mindennek meg van a miértje, a pornak is. Nem a takarítónő aludt el, biztonsági okokból szükséges az ilyenfajta talaj. A por nem engedi a szikrát visszapattanni, azonnal elfojtja a hőt sugárzó veszélyforrást. Ja, és a filmben szereplő munkáson sem divatcélból van "sombrero", hanem a nagy karimájú kalap is fontos a biztonsági szempontokat figyelembe véve kötelező a munkakörben.

Megtudtuk, hogy külön gyártósort hoztak létre a Margit híd elemeinek kiöntésére, ahol mérnöki precizitással folyik az öntvények gyártása. A többszörös tisztítási folyamaton átesett fém-olvadékot az előre elkészített homokszerű hatást idéző formákba töltik, majd hűlni hagyják. A forma lefejtése után a csiszolás és finommegmunkálás következik.

A vezető szerint a technika, amit használnak a világban bárhol megállná a helyét, és ő már csak tudja, hiszen több európai ország üzemében szerezte a tapasztalatát.

Olyan sok elemet öntöttek már ki a hídhoz, hogy a jókedvében lévő, büszke mérnök azt mondta, fél átmenni rajta, ugyanis bele gondolni is sok, hogy mennyit nyomnak ezek.

Rákérdeztünk, hogy az olyan gyakran  kipattanó forró, folyékony fémrészecskék okoznak-e sérüléseket. A válasz meglepőbb volt a vártnál, ugyanis, ha a kezünkre ugrik egy kis darab, az azonnal lepereg és valószínűleg meg sem érezzük. Persze már a helyzet azokkal, akiknek nagyon szőrös a keze, legalábbis először...

A mellékelt rövid filmben összeállítást láthatnak egy öntöde életéről.



A Margit hídon már láthatók a vasöntvény elemek