
Fehérborok rejtőznek Etyek körpincéjében
2009-11-25 00:00:00 debreczeni.l
A Királyok Régiójának egyik értékes területe az Etyek-Budai borvidék. Mária Terézia telepített sváb gazdálkodókat Etyek környékére és ők vájták az elhagyott mészkőbánya falába az első borpincéket. Így alakult ki a "Körpince", amely egy kerek térségből csillag alakban kiinduló borospincék sokasága.
A borvidék szőlőterületei a Vértes és a Velencei-hegység déli lejtőin, az Etyeki-fennsíkon, a Zsámbéki-medence szőlőtermesztésre alkalmas oldalain, illetve a Budai-hegység délnyugati részén, és Pilis és Dunazug-hegység dűlőin terülnek el. 1998 óta két körzetre oszlik; ekkor csatlakoztak a budai területek (bár szőlőművelési története régebbi) a már meglévő etyeki borvidékhez.
Nyáron fesztiválokat rendeznek a Körpincében.
Etyek község szőlő- és bortermeléséről az első adatok a XVIII. századból valók. Mint az országban számos helyen, itt is a német ajkú lakosság többszöri betelepülése hozott jelentős fejlődést, különösen a XIX. század közepétől. A meszes talaj és a borvidéken hagyományos fajták a XIX-XX. század fordulójától a pezsgőalapanyag-gyártás termőhelyévé tette az etyeki borvidéket: itt termesztik a híres Törley pezsgő alapanyagát is.
A ma itt működő mintegy ötszáz borospince két helyen is védett pincesort alkot. Az etyeki borvidék jellegzetes fajtái: Rajnai rizling, Pinot blanc, Szürkebarát, Zenit, Királyleányka, Chardonnay, Zöld Veltelini, Zengő, Zefír.