Hová kerül a tokaji szölő?

2011-09-19 11:45:00 protic

hírkép

Még csak a szüret kezdetén vagyunk, de máris megjelentek a kétszeres árat ajánló és azonnal fizető szlovák felvásárlók a Tokaj-hegyaljai borvidéken – írta nemrégen a Magyar Nemzet.



Javában zajlanak az egyezkedések, majd az üzlet megkötése után kamionszám viszik ki az országból a sok ezer mázsa szőlőt. A hazai termésből azután az a szlovákiai tokaji is elkészíthető, amivel kapcsolatban több éve tartó nemzetközi küzdelem zajlik a két ország között. A helybéliek szerint jól fizetnek a szlovákok, ezért a Tokaj-Hegyalján termett szőlő egy része idén északi szomszédunkhoz kerül. Úgy tudni a magyarországi árak kétszeresét fizetik az északról érkező felvásárlók. Több bortermelő a médiáknak elmondta: örülnek, ha el tudják adni jó áron a termést, így legalább nyereségük lesz, s biztosítottnak látszik a tokaj-hegyaljai szőlőtermelés jövője.

Kérdés viszont, milyen néven kerül a forgalomba a szlovák oldalon előállított bor. A két ország között már a rendszerváltás óta folyik a vita a Tokaj elnevezés használatáról..

A tokaji bor nevének védelme az utóbbi években azért került újólag napirendre, mert a szlovákok szintén bejegyeztették a Tokaj nevet az unióban.

Ezzel továbbra sem ért egyet a helyi szőlőtermelő és bort előállító közösség, mivel Magyarország már korábban levédette a Tokaji nevet, és azt az Európai Unió is elismerte. Időközben azonban ezt Tokajra változtatták, mivel a bor származási helyét jelölő földrajzi nevet védették le, mint földrajzi árujelzőt.

A névhasználat ügyében 2004-ben majdnem sikerült megegyeznie a két országnak, ám akkor a szlovákok nem teljesítették ígéretüket, így nem született megegyezés.

A Tokaji nevet egyebek között csak akkor használhatták volna Magyarország északi szomszédjánál, ha pontosan kijelölik azt a területet, ahol ilyen néven kívántak bort előállítani. Ez a magyar vélemény szerint 565,2 hektáros termőterületet jelentett volna, ám a szlovákok szerint ennél sokkal nagyobb területről van szó...

PJ