Új autós átkelő az osztrák-magyar határon

2011-09-26 09:47:00 szorenyi.p

hírkép

Átadták a magyar-osztrák határ közelében lévő Ágfalvát a burgenlandi Somfalvával (Schattendorf) összekötő utat. A magyar és osztrák oldalon egy-egy kerékpáros pihenőt, a határon kilátót és az egykori határőrizet eszközeit bemutató emlékhelyet is létesítettek.



A Győr-Moson-Sopron megyei Ágfalva közel 1,8 kilométer hosszú aszfaltutat épített ki az országhatárig. Egy meglévő földutat korszerűsítettek, s tettek alkalmassá arra, hogy a 3,5 tonna alatti autók, továbbá kerékpárosok, lovasok és gyalogosok használhassák.

Osztrák oldalon 5 méteresre szélesítették a korábbi 3,5 méter széles úttestet, így vált lehetővé a közlekedés személyautóval Somfalva és Ágfalva között. A helyreállított útszakasz a trianoni döntésig élő kapcsolatot biztosított a két település között.

A kerékpáros pihenők, továbbá a fából emelt kilátó és a természeti értékekről, a környék látnivalóiról magyar és német nyelvű tájékoztató táblák a turisták kényelmét és jobb eligazodását szolgálják. A határszakasz történetének megismeréséhez járul hozzá az egykori határőrizet technikai eszközeiből összeállított szabadtéri kiállítás. A felállított szögesdróthenger, az elektromos jelzőberendezés, a rekonstruált nyomsáv és aknazár képet ad arról, hogy milyen volt egykor az élet a határ mentén.



Ágfalva Soprontól 4 kilométerre található.