Egyre több a magyar turista Szlovákiában

2011-10-06 11:58:00 protic

hírkép

Mint a Szlovák Idegenforgalmi Ügynökség legfrissebb adataiból kiderül, folyamatosan növekszik Szlovákia idegenforgalmi vonzereje.



Legalábbis erről tanúskodnak az idei esztendő első félévének statisztikai adatai. Ezek szerint az első félévben, az előző esztendő ugyanazon időszakával összehasonlítva – 12 százalékkal több külföldi érkezett az országba. Számokban kifejezve ez több mint 600 ezer vendéget jelent. A turisták 1,6 millió éjszakát töltöttek Szlovákiában, ami több mint 7 százalékkal több mint korábban volt.A kedvező jelenséghez nagy mértékben hozzájárult a májusi jégkorongvilágbajnokság és a nyári turistaidény sikeres kezdete.

A legtöbb látogató már hagyományosan Csehországból érkezett, minden harmadik vendég cseh volt, számuk az előző évhez viszonyítva 11 százalékkal emelkedett- mint az idegenforgalmi ügynökség nemrégi pozsonyi sajtótájékoztatóján elhangzott, jelentősen megugrott a magyar turisták száma is. Az első hat hónapban valamivel több mint 31 ezer magyar turista látogatott Szlovákiába, ami 21 és fél százalékos növekedést jelent. Peter Belinsky, a Szlovák Idegenforgalmi Ügynökség igazgatója szerint ennek oka, hogy a kormányváltás után javult a két ország kapcsolata, mind politikai, mind emberi szinten. A legtöbb magyarországi vendég már hagyományosan a Magas és Alacsony Tátrát keresi fel, de egyre többen jönnek a fővárosba is, hogy megismerkedjenek az egykori magyar koronázási város gazdag történelmi múltjával.

Folyamatosan növekszik az Oroszországból érkező vendégek száma, az első félévben 37 százalékkal jöttek többen mint tavaly. Hasonló növekedést jegyeztek fel a szomszédos Ukrajna esetében is. Enyhén csökkent viszont a német vendégek száma, ez feltehetően azzal függ össze, hogy a korábban népszerű szlovákiai gyógyfürdők iránt már kisebb az érdeklődés mint eddig volt.