A világ legtermészetesebb országa

2011-10-08 11:06:00 szorenyi.p

hírkép

Az őslakosok, a maorik úgy hívják a 'Hosszú Fehér Felhő Földje'. Az elnevezés az első maori felfedezőktől származik, akik a Déli-sziget partjaihoz megérkezve hatalmas hegyeket láttak, csúcsaikat pedig egy általuk addig soha nem tapasztalt jelenség takarta: hó. Ez Új-Zéland.



Új-Zélandra többnyire olyanok érkeznek a Föld minden szegletéből, akik a természetre kíváncsiak. Az Északi-sziget azokat kápráztatja el, akik kedvelik a végtelen, háborítatlan tengerpartokat, csodálatos öblöket, hatalmas erdőket. A szörfözés szerelmesei számtalan olyan part közül válogathatnak, ahol hódolhatnak kedvenc sportjuknak – nyugodtan mondhatjuk, világszínvonalon. A folyók várják a kenusokat, raftingolókat, akikre – csodálatos környezetben bár, de – komoly megpróbáltatások várnak.

A sziget közepén óriási kiterjedésű termálvízövezet található rengeteg fürdővel, gejzírrel, tóval. A sziget déli része pedig a bortermelők Mekkája. A tápanyagban rendkívül gazdag vulkanikus talaj sok európai bortermelőt vonzott ide, akik rövid idő alatt komoly hírnevet harcoltak ki maguknak világszerte Új-Zélandon termelt, kiváló minőségű fehér- és vörösboraikkal.

Átkelve a Déli-szigetre a táj szépen, lassan megváltozik. Míg északon csodálatos tengerpartok, öblök és az északi szomszédhoz hasonlóan nagyszerű borászatok találhatóak, addig lejjebb már zordabbá válik a vidék. Szinte az egész földdarabon végighúzódik hosszában egy hegyvonulat, melynek legmagasabb pontja több mint 4000 méter magas.

Az itteni „Déli-Alpoktól” keletre nagy kiterjedésű síkság található sok-sok termőfölddel, farmmal, és csodálatos partvidékkel. A Nyugati-part az egyik legritkábban lakott, viszont az egyik legvadregényesebb része Új-Zélandnak: hatalmas sziklafalak, érintetlen tengerpartok, morajló tenger, fa méretű páfrányok, harsogó zöld mindenhol, magasabb pontjain pedig hegyek, hágók és a világ leggyorsabb gleccserei bújnak meg.

A legtöbb turista mégis délre érkezik. Persze, hiszen ez a fjordok birodalma. Az egymillió hektárnál nagyobb területen a látogató aligha jut szóhoz a látványtól: fenséges hegyek, vízesések, völgyek és azok a káprázatos fjordok…

Legközelebb a nagyvárosokba látogatunk el, amelyek európai mércével mérve egyáltalán nem nevezhetők metropolisoknak.

Hogyan juthat el ide?

SZ-LINE utazási iroda
www.szline.hu

 

 

 



SZ-LINE utazási iroda - Akik ismernek, szeretnek minket