Brad Pitt elkobzott fegyverei 2. rész

2011-10-12 08:51:00 szorenyi.p

hírkép

Rendőrségi engedéllyel hozták Londonból Magyarországra azokat az átalakított katonai fegyvereket, amelyeket a hétfőn lefoglalt egy vecsési vámszabadterületen. Erről Gajdos Béla fegyverszakértő beszélt. Őt bízták meg a Brad Pitt főszereplésével készülő filmben használandó fegyverek ügyintézésével.



Az összes fegyverben volt egy szűkítő, így mindegyik csak vaklőszerrel volt működtethető - közölte Gajdos Béla, hozzátéve: a fegyverek tulajdonosa angol, így azok az angol jognak megfelelően lettek átalakítva. "Rendőrségi engedélyünk volt a fegyverek behozatalára" - jelentette ki.

Hajdu János, a TEK főigazgatója hétfőn arról beszélt, hogy a katonai fegyverek Londonból érkeztek repülővel szombaton a Liszt Ferenc repülőtérre. Az egyebek mellett katonai sorozatlövőket, gépfegyvereket, géppuskákat, kézi lőfegyvereket és távcsöves puskákat tartalmazó ládákat szállító gép a kirakodás után azonnal elrepült. A fegyvereket vasárnap szállítócég juttatta el egy vecsési vámszabad területre, ahol a TEK munkatársai titkos adatgyűjtés eredményeként hétfő hajnalban lefoglalták.

Gajdos Béla erről kedden azt mondta, hogy a rendőrök kicsavarták a szűkítőket a fegyverekből, azaz ők alakították át élessé. Az angol szabályozás szigorúbb mint a magyar, ugyanakkor ott elfogadják a szűkítő alkalmazását; fegyvermester felügyel arra, hogy az ilyen fegyverbe véletlenül se kerüljön éles lőszer - jegyezte meg.

Csak a magyar szabályozás szerint létezik az úgynevezett színházi fegyver kategóriája, amúgy vaklőszerrel működő átalakított fegyver van, tehát a magyar jog szerint így ez valóban nem megfelelő átalakítás - ismerte el.

Az ügyből nemzetközi sajtóbotrány lett. A Huffingtonpost felvezetője különösen vicces: "A magyar antiterrorista egység lecsapott a World War Z stábjára! De hé, ő csak meg akarta menteni a világot a zombiktól!"