Dezsőnek meg kell halnia

2009-12-01 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

A Tanú című film óta tudjuk, hogy a mondat elhangzása után disznóvágás következik. Na jó, Bacsó Péter remekében feketén történik mindez, ami manapság már egyáltalán nem jellemző. Hegyszentmártonban, egy hamisítatlan disznótoron jártunk.



A fővárosi vendégek miatt kicsit későn, 8 óra körül múlt ki a disznó. Utána azonban nem volt megállás. Egész nap folyt a munka.

1573-ban már leírták a füstölés pontos menetét

A helyi sajtó jeles képviselője a legfontosabb feladatot kapta. A töpörtyű elkészítését. Tudták, hogy ez a folyamat 2-3 óráig tart? Lassú tűzön kell kevergetni a forró zsírban sülő szalonnát. A végén pedig nem magától kap aranyos színt a töpörtyű. Kb. 2-3 deci tej dukál bele. Ekkor azonban még nincs vége, hiszen a zsír könnyen odakaphat és bebarnulhat. Sajna a jelentős mennyiségű villányiból készült forralt bor hatására ez történt. Sebaj, az íze remek, csak a színével van egy kis gond.

A reggeli 11 óra körül került az asztalra, de előtte a pálinka ugye már dukált. Az 5 órakor kezdődő késői ebédnél a friss hurkából és sült kolbászból is került az asztalra. Természetesen mindent megelőzött a szívből készült savanyú leves. Volt, aki ezek után elszundított, hogy este cigányzene mellett táncra perdüljön.

A hagyomány szerint a disznótort és az esküvőt télen kell tartani. A mondás szerint azért, mert ilyenkor nem romlik el a hús és nem savanyodik meg a menyasszony. Tor közben pedig gyakran meg kell emelni a poharat, mert különben nem lesz szerencsénk a jövő évi disznóval. Nos, ebben sem volt hiány Hegyszentmártonban.